Kultura
0

Ministar Grahovac otvorio Kamp animacije Neum 2009.

FENA
Razvoj animacije u Bosni i Hercegovini i pružanje edukacije mladima o kreativnim zanimanjima cilj je danas otvorenog Kamp animacije Neum 2009. u organizaciji Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Kamp okuplja 40 učenika srednjih škola iz deset gradova Federacije BiH koji osnove animacije uče od već priznatih autora animiranog filma, a značajno je istaći da će se ove godine u ulozi predavača pojaviti i neki od učesnika ranijih kampova.

Tokom sljedećih šest dana, predavači i voditelji radionica će sa polaznicima Kampa proći kroz sve bitne aspekte u procesu pravljenja animiranog filma: kreiranje lika, storyboard, scenografije i samu animaciju. Novost u radu Kampa predstavlja uvođenje 3D animacije, gdje će se polaznici upoznati sa softverom za rad na 3D animaciji, konkretno sa programom 3D max.

Kamp je otvorio federalni munistar kulture i sporta Gavrilo Grahovac, koji je tom prilikom rekao da čitav smisao održavanja kampova predstavlja činjenica da među prisutnima vidi polaznike prvih kampova u ulozi predavača.

Obraćajući se polaznicima, ministar Grahovac je rekao: „Kamp, pored toga što ima namjeru da vas zaljubi u animaciju, ima za cilj i da, u budućnosti, neki od vas postanu majstori a možda i velemajstori animacije“. Kako je naglasio "cilj je i da posjetioce upozna i zaljubi u grad Neum koji je već šesti put domaćin kampa".

Ministar Grahovac je dodao da je namjera ministarstva na čijem je čelu da od ove godine uvede i ljetni kamp animacije na nekoj od naših planina. Ove godine je to planina Igman i novootvoreni omladinski hostel „Feri“ te je pozvao učesnike kampa da se takmiče ko će biti bolji da bi kao nagradu dobili učešće na ljetnom kampu.

Prisutnima se obratio i načelnik Općine Neum Živko Matuško, koji je pozdravio polaznike i poželio im uspješan rad.

Na svečanoj ceremoniji otvaranja za prisutne je upriličena i projekcija animiranog filma „Tolerantia“ autora Ivana Ramadana, koji je na poslijednjem Sarajevo Film Festivalu dobio nagradu Srce Sarajeva za najbolji kratki film.

Kampovi animiranog filma organizuju se od 2004. godine. Nekoliko zimskih kampova je održano u Neumu, jedan ljetni u Mostaru i nekoliko radnih u sklopu Neum Animated Film Festivala (NAFF), saopćeno je iz Federalnog ministarstva kulture i sporta.