Mladi umjetnik
19

Miloš Popović se izložbom u Collegium artisticumu prvi put samostalno predstavio sarajevskoj publici

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
U galeriji Collegium artisticum otvorena je izložba slika "Paralelne realnosti" mladog umjetnika Miloša Popovića koji se prvi put samostalno predstavio sarajevskoj publici.

Izložba slika "Paralelne realnosti" sastoji se od 14 slika koje su nastale u posljednje tri godine. Dio postavke nastao je tokom njegovog studija na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu, a dio predstavlja nadogradnju početnih studijskih ideja.

"Zainteresovan za probleme paralelne realnosti koje postavlja metafizičko slikarstvo, istovremeno izučavajući filozofe kao i De Chirico, Miloš Popović se upušta u avanturu slikanja praznih prostora bez ljudi. Najbolji primjer paralelnih realnosti je slika sa slikom u slici, gdje je na gornjoj slici sam autor naslikao sebe kako stoji u veoma osvijetljenom prostoru, dok je ispod te slike autorovo tijelo u ležećem položaju u budnom stanju", rekao je slikar i akademik Enver Mandžić.

Miloš Popović je rođen 1988. godine u Sarajevu. Diplomirao je 2017. godine na Akademiji likovnih umjetnosti u Sarajevu. Dobitnik je nekoliko priznanja i nagrada za likovno stvaralaštvo, a do sada je realizovao tri samostalne izložbe i učestvovao na nekoliko kolektivnih izložbi.

Izložba je otvorena do 24. septembra.