Miloradu Pejiću 7.000 KM i skulptura u obliku slova M

Piše: A. Dž./Klix.ba
13.11.2012. u 13:05
0
5
Miloradu Pejiću 7.000 KM i skulptura u obliku slova M
0
1/7 Enver i Gorčin Dizdar (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
2/7 Hadžem Hajdarević, Alija Behmen i Enver Dizdar
3/7 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
4/7 Stevan Tontić, Željko Ivanković i Miro Petrović (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
5/7 Alija Behmen, Hadžem Hajdarević i Enver Dizdar (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
6/7 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
7/7 Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba
Milorad Pejić, bosanskohercegovački pjesnik s adresom u Švedskoj, dobitnik je nagrade Slovo Makovo - Mak Dizdar, koju Grad Sarajevo, u saradnji s Fondacijom Mak Dizdar, Društvom pisaca i PEN centrom, dodjeljuje prvi put.
Na konferenciji za novinare u prostorijama Gradske uprave, gradonačelnik Alija Behmen podsjetio je da je nagrada ustanovljena 31. jula ove godine na sjednici Gradskog vijeća Sarajeva u čast jednog od najvećih bosanskohercegovačkih pjesnika.

"Riječ je o međunarodnoj nagradi koja se od ove godine dodjeljuje za najbolje pjesničko djelo na bosanskom, srpskom, hrvatskom i crnogorskom jeziku", naglasio je Behmen.

Od 21 djela koja su izabrali selektori iz Hrvatske, Srbije, Crne Gore i BiH, žiri u sastavu Amir Brka, Ferida Duraković, Željko Ivanković, Miro Petrović, Stevan Tontić i predsjednik žirija Hadžem Hajdarević, odlučio je da nagrada Slovo Makovo - Mak Dizdar pripadne Miloradu Pejiću za knjigu pjesama "Hyperborea".

"Cijela ova knjiga pjesama jedna je vrhunska poetska alegorija o potrazi za mirom, srećom, unutrašnjim zadovoljstvom, što je, kako sugerira lirski subjekt, moguće tek onda kad se sa zapretane biti čovjeka skinu naplavine povijesti, patvorina laži o identitetu, mreže civilizacijskih obmana i kad jedini čovjekov prtljag, koji ga otuđuje od njegovog suštastva, postane, kao u poenti pjesme 'New York': 'Svakog jutra pakuje nanovo svoju imovinu i sa savijenim madracem na leđima, kao s puževom kućicom njuši zrak'. 'Hyperborea' je oblikovana kao živi izraz čistosti i otvorenosti, kao iskonsko osjećanje lijepoga i svega onoga što poezija može podariti... Svojom pjesničkom ostvarenošću u službi svevremene biti pjesništva: da bude jedna od fundamentalnih stvaralačkih energija u razumijevanju svijeta i mijena u njemu. 'Hyperborea' slavi poeziju i čini je ponositom, a pritom sadržajem ne nameće ni autora pjesnika, niti nameće samu sebe kao trajnu istinu o svijetu i životu. U najviše visine uzdiže suštu supstancu pjesničkoga, uzdiže i pjesnika, i život, i boga, i sve drugo što se bilo kadro obujmiti ili doslutiti ovom autentičnom pjesničkom magijom", stoji u obrazloženju žirija koje je predstavio Hajdarević.

Sin jednog od naših najvećih pjesnika Enver Dizdar kazao je da ga ova nagrada raduje prvenstveno kao Bosanca i Hercegovca.

"Ono što ću reći, reći ću kao građanin Bosne i Hercegovine, a ne kao Makov sin. Želim pohvaliti Grad Sarajevo koji je još jednom argumentirao vrijednost kulture sjećanja i koji je, ne samo ovom nagradom već i drugim aktivnostima, dokazao da je prepoznao i priznao vrijednost onog što mi imamo. Grad ne samo da gaji kulturu sjećanja već i kulturu projiciranja i građenja budućnosti. Ovu nagradu smatram jednim od činova ponovnog zbližavanja i objedinjavanja duhovnog stvaralaštva ovih prostora", naglasio je Enver Dizdar.

Priznanje Slovo Makovo - Mak Dizdar čini novčana nagrada u vrijednosti 7.000 KM, povelja i skulptura u obliku slova M koju je izradio bosanskohercegovačko-australski akademski skulptor Adis Fejzić.

"Skulptura je još jedan prodor u kulturu sjećanja jer ona ima element stećka, naznačajnijeg svjedočanstva i argumenta naše duhovne prošlosti, a bogami i sadašnjosti i budućnosti", kazao je Dizdar.

Milorad Pejić je rođen 1960. u Tuzli. Nakon što je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu vratio se u rodni grad, međutim 1992. godine odlazi u Švedsku, koju odmilja zove "Hyperborea".

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (5)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: