Sarajevski fotograf
0

Milomir Kovačević Strašni predstavio "I konje ubijaju, zar ne", izložbu sa potresnom pričom

I. B.
Milomir Kovačević Strašni otvorio izložbu "I konje ubijaju, zar ne" (Foto: I. Š./Klix.ba)
Milomir Kovačević Strašni otvorio izložbu "I konje ubijaju, zar ne" (Foto: I. Š./Klix.ba)
Sarajevski fotograf Milomir Kovačević Strašni u galeriji Zvono /Charlama na Skenderiji otvorio je izložbu "I konje ubijaju, zar ne".

Riječ je o galeriji 36 crno-bijelih fotografija koja priča potresnu priču, a djela su poredana određenim redoslijedom tako da se prepoznaju njen početak i kraj.

Autor je otkrio da je priča dolazi Meksika, sa jedne tradicionalne seoske zabave u Cerro de Leonu, u blizini mjesta snimanja Otilija Rauda, filma Dane Rotberg.

Po svom dolasku u selo, Milomir je dobio nesvakidašnju dobrodošlicu. Sve je prštalo od vesele atmosfere koja se odigravala uoči zabave, a razdragani seljani uživali su pripremama za najiščekivaniji trenutak - konjsku utrku. No, stvari su krenule po zlu.

"Stvari su otišle u drugom pravcu. Konj je slomio nogu, i to je značilo kraj za njega. Publika je zanijemila, zabava prestala, sve te neke scene... Trajale su 20 minuta, ali je bilo tako intenzivno, kao da je riječ o hororu", ispričao je Kovačević.

Opisao je kako je izgledala atmosfera koja je tada zavladala.

"Iz bučne gomile gledaoci su se pretvorili u svjedoke lišene govora. U apsolutnoj tišini, život jednog konja gasio se u patnji pred njihovim očima. Umirao je i bacakao se u dubokom, bolnom izdisaju sve dok mu posljednji hripac nije odjeknuo iz dubine grla, a oči mu postale potpuno staklene. Vlasnik konja, vidno uznemiren, nastavio ga je nježno tapšati po vratu, plačući, milujući ga, shvatajući da je kraj već vrlo blizu", opisao je Strašni u katalogu izložbe.

Milomir Kovačević Strašni otvorio izložbu
Milomir Kovačević Strašni otvorio izložbu "I konje ubijaju, zar ne" (Foto: I. Š./Klix.ba)

Rekao je kako je tada svjedočio da život zaista visi o koncu, bio život čovjeka, ili konja.

"Taj događaj ostao mi je urezan u sjećanje kao niz slika i zato sam ih odlučio prikazati onim redoslijedom kojim su se odista nizale jedna za drugom", rekao je.

Autor je zaključio kako "život nije samo karneval, veselje i lijepe stvari", već da je i ovo njegov sastavni dio.

"Mislim da će Sarajlije moći razumijeti poruku", zaključio je Milomir.

izložba će trajati sve do 10. septembra. Do kraja Sarajevo Film Festivala, radno vrijeme je svakoga dana od 10 do 18 sati, izuzev nedjelje, dok će nakon festivala radno vrijeme biti od 12 do 15 sati.