Umjetnička galerija
118

Milomir Kovačević Strašni izložio zbirku fotografija nastalih u ratnom Sarajevu

FENA
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Sarajevski velikan fotografije Milomir Kovačević Strašni priredio je izložbu fotografija 'Sarajevo Strašni grad, Strašni pisci, Strašni fotograf', koja je večeras otvorena za posjetioce u Umjetničkoj galeriji BiH.

Radi se o zbirci fotografija nastalih u ratnom Sarajevu koje prate tekstovi pisaca, a na tom projektu rađeno je više od tri godine.

Publicist Zlatko Dizdarević na otvaranju izložbe zbirku fotografija okarakterizirao je kao dokument o nama, onakvima kakvi smo bili i na što možemo biti ponosni.

"Nisam siguran da možemo biti ponosni na ono što smo danas, onoliko koliko smo to bili tada", kazao je Dizdarević, koji je također zastupljen u toj izložbi fotografija.

Značajnim smatra što postoje djela Milomira Kovačevića za koja kaže da će biti sve značajnija kako vrijeme bude odmicalo, da se „vidi ko smo, šta i kakvi bili, jer se ta priča mijenja, dodaje joj se, frizira se…“. Za njega je dramatično vidjeti na fotografijama Milomira Kovačevića neke ljude koji su nam tada mnogo značili, a sada malo ili ništa ne znače.

Njegove su fotografije, kaže Dizdarević, bitno drugačije nego fotografije svih svjetskih fotoreportera koji su proveli rat ovdje.

"Oni su nas posmatrali kao spektakularnu priču, na ovaj ili onaj način, s više ili manje sentimenta, a Strašni je bio među nama, a mi zajedno s njim. Zato su te fotografije drugačije", kaže i ističe jednostavnost kojom govori o nama i činjenicu da "tu nema spektakla, ima samo duša".

Milomir Kovačević Strašni zahvalan je za pažnju koja je postavkom te izložbe posvećena njemu i njegovom stvaralaštvu. Ističe važnost suradnje sa piscima na stvaranju tog projekta te kaže da je ovo “naša historija, trebamo o njoj pričati mi koji smo bili tu, a ne da nam dolaze sa strane da pričaju kako je nama bilo.“

Direktor Umjetničke galerije BiH Strajo Krsmanović zvanično je otvorio izložbu za koju kaže da je događaj godine i priča za historiju, sjećanje i podsjećanje.

Sarajevski fotograf sa svjetskim renomeom Milomir Kovačević Strašni član ULUPU BiH-a postao je 1989. godine. Od početka je njegov opus posvećen životu na ulicama, kao i kulturnim događanjima u Sarajevu. Devedesetih postaje jedan od najzapaženijih fotohroničara grada. Dobitnik je mnogih priznanja.

Izložba fotografija 'Sarajevo - Strašni grad, Strašni pisci, Strašni fotograf' bit će otvorena za posjetioce do 3. juna.