Kultura
0

“Mila sa Marsa” dobitnik pet nagrada na festivalu u Bugarskoj

Sarajevo-X
Filmski prvijenac Bugarske rediteljke Zornitse Sophie “Mila sa Marsa”/”Mila ot Mars”, pobjednik Regionalnog programa 10. Sarajevo Film Festivala, osvojio je pet nagrada na 26. filmskom festivalu "Golden Rose" u Bugarskoj.

Festival je održan od 27. augusta do 4. septembra 2004 u bugarskom gradu Varni.

Film je osvojio glavnu nagradu "Golden Rose" za najbolji film. Zornitza Sophia dobila je nagradu "Radev Vulvo" za najboljeg rediteljskog debitanta, nagradu debitanta godine asocijacije bugarskih filmskih radnika, kao i nagradu akademskog udruženja novinara. Nagrada za najbolju glumicu pripala je glavnoj glumici filma Vesseloj Kazakovoj.

Nakon dodjele nagrada Zornitza Sophia je izjavila: "Ovo je moj prvi film i zaista nisam očekivala ovoliko nagrada. Mislim da sam ih dobila zbog velikog uspjeha koji je film doživio na ovogodišnjem Sarajevo Film Festivalu. Ovo je izuzetan uspjeh i svojevrstan record za bugarsku kinematografiju, jer je po prvi put debitantski film osvojio glavnu nagradu na nacionalnom filmskom festivalu."

"Mila sa Marsa" nastavlja svoju promociju na nekoliko prestižnih filmskih festivala širom svijeta. Prije svega tu je 52. Međunarodni filmski festival Mannheim-Heidelberg (Njemačka) na kojem je Zornitsin film dospio u glavni takmičarski program. Festival se održava u novembru ove godine i predstaviće 86 filmova u 8 programa. "Mila sa Marsa" je takođe u “World Cinema” selekciji jednog od najvećih Azijskih filmskih festivala Pusan (Južna Korea). Zornitsin prvijenac pojavit će se u takmičarskoj “New Directors” (Novi režiseri) selekciji Varšavskog filmskog festivala (Poljska).

Kao najveći kompliment Sarajevo Film Festivalu i njegovom regionalnom usmjerenju, Miramax, jedan od najvećih filmskih studija i distributerskih kuća u Americi, izrazio je interes za otkup distribuciju na svjetskom tržištu filmova – pobjednika 10. Sarajevo Film Festivala "Mila sa Marsa" i “Ta divna splitska noć” reditelja Arsena A. Ostojića.