Kultura
0

Miki Manojlović predsjednik žirija Takmičarskog programa 11. SFF-a

Sarajevo-x.com
Direkcija Sarajevo Film Festivala danas je objavila da će predsjednik žirija Takmičarskog programa 11. SFF biti Miki Manojlović, jedan od najznačajnijih glumaca kinematografije i teatra s ovih prostora, koji je ostvario i značajnu internacionalnu karijeru.

Takmičarski program 11. Sarajevo Film Festivala obuhvata devet zemalja naše regije, te će se za prestižnu nagradu Srce Sarajeva ove godine takmičiti ostvarenja iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Hrvatske, Rumunije, Srbije i Crne Gore, Slovenije, Makedonije, a prvi put u Takmičarski program uvrštena je i Mađarska.

Ove godine Sarajevo Film Festival će upriličiti i dvije gala projekcije, iz Turske i Grčke što će, nadamo se, otvoriti vrata ka daljem širenju Takmičarskog programa Sarajevo Film Festivala na ove dvije zemlje već naredne godine.

Naš fokus na region, koji se ogleda kroz Regionalni program (predstavljanje najnovijih filmskih ostvarenja iz regije) koprodukcijski market CineLink i glavni Takmičarski program, doprinio je da SFF postane najznačajniji filmski festival u ovom dijelu Evrope koji iz godine u godinu otkriva nove talente i koji predstavlja najbolju platformu za promociju regionalnih autora, te stvaranje novih regionalnih zvijezda.

Nagrada Sarajevo Film Festivala njenim je dobitnicima otvorila vrata nekih od najprestižnijih svjetskih filmskih smotri. Najbolji primjer je prošlogodišnja dobitnica Zornitsa Sophia iz Bugarske koja je nakon Sarajevo Film Festivala svoj pobjednički film Mila s Marsa prikazala na više od 25 festivala širom svijeta i za njega dobila deset prestižnih nagrada. Također, njen prvijenac koji je doživio svjetsku premijeru na SFF bio je bugarski kandidat za nominaciju za najveću nagradu u svijetu filmske umjetnosti Oscar.

Značaj nagrade Sarajevo Film Festivala potvrđuju i prestižni članovi međunarodnog žirija Takmičarskog Programa, a podsjetimo, protekle dvije godine na poziciji predsjednika žirija našli su se Dušan Makavejev i Mike Leigh.

Predsjednik ovogodišnjeg žirija Miki Manojlović svojom impresivnom biografijom i filmografijom nastavlja ovaj trend i sasvim je sigurno da će nagrada Sarajevo Film Festivala njenom narednom dobitniku široko otvoriti vrata u svijet sedme umjetnosti.

Miki Manojlović je ostvario veliki broj filmskih, pozorišnih i televizijskih uloga za koje je primio mnogobrojne nagrade.

Glumio je u više od 80 filmova, od kojih su mnogi dobijali najprestižnije filmske nagrade, poput filmova Otac na službenom putu (Zlatna Palma u Cannesu 1985, nominacija za Oscara u kategoriji najboljeg stranog filma 1986, nominacija za Zlatni Globus 1986; Underground (Zlatna palma 1995.) i Artemisia (nominacija za Zlatni globus 1998).

Dobitnik je velikog broja priznanja za svoje uloge. Između ostalog, 1981. godine dodijeljena mu je nagrada za najboljeg glumca na filmskom festivalu u Valenciji, proglašen je najboljim Jugoslovenskim glumcem 1981. i 1986. godine. Dvostruki je dobitnik nagrade Filmskog festivala u Puli Zlatne arene (1983. i 1985). Proglašen je za najboljeg glumca na festivalima u Pescari, Bastia i Prague 1996. godine. Na FIPA festivalu (Festival International de Programmes Audiovisuels) u Biarritzu, 1997. dobio je nagradu FIPA d’or za najbolju mušku ulogu u filmu Underground. U avgustu 2004. primio je nagradu Pavle Vujisić za životno dostignuće u jugoslovenskoj kinematografiji.

Miki Manojlović je u svojoj karijeri radio sa najrenomiranijim teatarskim rediteljima današnjice, između ostalih sa Peterom Brookom. Glumio je u pozorištima u Amsterdamu, Bukureštu, Bratislavi, Budimpešti, Berlinu, Trstu, Varšavi, te u pozorištima u ex. Jugoslaviji. Dobitnik je velikog broja nagrada za uloge ostvarene u teatru.

Rođen je u Beogradu, 5. aprila 1950. godine u porodici pozorišnih glumaca. Godine 1972. diplomirao je na Akademiji za pozorište, film, radio i televiziju u Beogradu.