Kultura
0

Mike Leigh predsjednik međunarodnog žirija 10. SFF

Sarajevo-X
Sarajevo Film Festival sa velikim zadovoljstvom objavljuje da će britanski reditelj i scenarist Mike Leigh ove godine predsjedavati žirijem jubilarnog, 10. Sarajevo Film Festivala.

U takmičarskom programu naći će se do 10 najboljih filmova iz regije Jugoistočne Evrope (bivša Jugoslavija, Albanija, Rumunija I Bugarska).

Mike Leigh je jedan od najvećih reditelja današnjice, podjednako omiljen od publike i kritičara širom svijeta. Leigh se proslavio filmovima koji se bave socijalnim temama i prodiru u najdublje pore britanske svakodnevnice. Među brojnim nagradama koje su dodijeljivane ovom velikom reditelju, izdvajamo Zlatnu palmu u Cannesu 1996. godine za film Tajne i laži (Secrets and lies), Nagrada za najboljeg reditelja u Cannesu 1993. godine za film Goli (Naked), te dva Oscara za film Topsy Turvy.

Mike Leigh je bio član žirija Cannes festivala 1997. godine.

Mike Leigh je boravio u Sarajevu, već dva puta a tokom SFF-a 2002. godine, njemu je bio posvećen program TRIBUTE TO, kada su gledatelji mogli pogledati selekciju njegovih filmova te razgovarati sa rediteljem nakon projekcija.

Ostali članovi žirija su:

Peter Scarlet, Direktor TRIBECA Film Festivala. Tribeca Film Festival osnovali su Martin Scoresese i Robert De Niro, prije tri godine. Njihova želja je bila da ohrabre umjetnike svijeta da ponovno dođu u New York, a film i kulturu vrate u život stanovnika donjeg Manhattana nakon napada na WTC 11. septembra 2001.godine.

Diana Dumbrava, glumica iz Rumunije prošle godine je doživjela veliki uspjeh na Lokarno film festivalu. Film "Maria" donio joj je tri Leoparda, od toga u kategoriji za najbolju glumicu pripao joj je Bronzani Leopard. Diana Dumbrava boravila je za vrijeme 9. Sarajevo Film Festivala, kada je u okviru Regionalnog programa, prikazan film "Maria".

Pjer Žalica, reditelj i scenarista koji je sa svojim dugometražnim prvijencem "Gori vatra" osvojio "Srebrnog leoparda" na prošlogodišnjem filmskom festivalu u Locarnu, te bio apsolutni pobjednik 9. Sarajevo Film Festivala. Za svoje dokumentarne i kratke filmove koji su prikazivani na mnogim značajnim festivalima dobitnik je brojnih nagrada , između ostalog i one najprestižnije evropske - Felix.

Novi film reditelja Žalice "Kod amidže Idriza" ove godine otvoriće 10. Sarajevo Film Festival.

Human Rights Awards (Nagrada za ljudska prava)

Sarajevo Film Festival od ove godine dodjeljuje još jednu izuzetno prestižnu nagradu. Ministarstvo vanjskih poslova Švicarske je pokrovitelj nagrade Human Rights Award (Nagrada za ljudska prava) koja će biti dodijeljena reditelju dokumentarnog filma koji na najbolji način obrađuje temu ljudskih prava. U konkurenciji za najbolji dokumentarni film SFF-a biće svi filmovi iz selekcija- Regionalni dokumentarni i Panorama dokumentarni program.

Dobitnik ovog priznanja, koje će se tradicionalno dodjeljivati na SFF-u, dobiće nagradu u iznosu od pet hiljada eura.

Već su poznata dva člana žirija koji će odlučiti o najboljem filmskom ostvarenju u okviru već pomenutih dokumentarnih programa:

Diana Weyermann, direktor dokumentarnog programa američkog filmskog festivala Sundance. Ovaj festival je u cijelom svijetu poznat kao centar američke nezavisne filmske produkcije. Filmovi nagrađivani na Sundanceu doslovno su kreirali historiju nezavisnog filma. Neki od njih su: "Sex Lies and Videotapes", "Reservoir Dogs", "Hoop Dreams", "The Full Monty", "Shine", "The Blair Witch Project",

Sundance je, stavljajući u fokus festivala dokumentarni film u mnogome doprinio razvoju i promociji dokumentarnog filma u Americi te pravom bumu dokumentarnog filma posljednjih nekoliko godina u svijetu.

Ivo Kummer, direktor švicarskog nacionalnog filmskog festivala – Solothurn koji već godinama s uspjehom predstavlja najbolje radove švicarske kinematografije i tematski obrađene filmske programe iz ostatka svijeta.

Predstavnici žirija iz regiona biće objavljeni do kraja juna.

Muzički spektakl Saše Lošića na 10. SFF

Frontmen Plavog orkestra Saša Lošić priprema svoj novi projekat koji će premijeru doživjeti tokom 10. SFF-a. Saša Lošić je okupio novi orkestar pod nazivom “Saša Lošić Film Orkestar”, koji će izvoditi filmsku muziku koju je Lošić komponirao u proteklim godinama. Lošić planira da njegov repertoar bude obogaćen i sa nekoliko pjesama drugih autora i da na koncertima pod imenom “Hotel Evropa”, koji će se održati u Narodnom pozorištu predstavi i specijalne goste.

Saša Lošić autor je muzike za nekoliko pozorišnih predstava, te za 12 filmova. “Iznad Tešnja”, muzička tema prošlogodišnjeg pobjednika 9. SFF-a “Gori vatra”, reditelja Pjera Žalice postala je veliki hit u čitavom regionu. I ove godine Saša Lošić nastavlja saradnju sa rediteljem Žalicom na filmu “Kod Amidže Idriza”. Za pjesmu “Malo je, malo dana” mnogi predviđaju da će također doživjeti veliki uspjeh.