Povodom Dana Italije
13

Michelangelo Pistoletto u Sarajevu predstavlja djelo Treći raj

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Michelangelo Pistolett, italijanski umjetnik, protagonista pokreta Arte Povera/Siromašna umjetnost šezdesetih godina boravit će u Sarajevu gdje će na inicijativu Ambasade Italije u BiH i povodom Dana Republike Italije, 2. juna predstaviti svoje djelo Treći raj.

Maestrovo javno predavanje bit će održano u Amfiteatru Doma mladih/Art Depou Ars Aevi. Kustosica događaja je Manuela Gandini, kritičarka savremene umjetnosti.

U prisustvu maestra Pistoletta na platou KSC Skenderija održat će se performance sa studentima iz Tuzle, Banje Luke, Mostara i Sarajeva. U danima koji će prethoditi događaju, Manuela Gandini će imati susrete u školama kako bi približila učenicima vrijednost koncepta Trećeg raja u svakodnevnom životu.

Ovo je treći put da Pistoletto posjećuje Sarajevo. Poznat je kao prvi internacionalni umjetnik koji je poklonio svoje djelo za Kolekciju savremene umjetnosti Ars Aevi, pokrećući tako njenu međunarodnu promociju.

Radi se o djelu La Porta dello Specchio/Vrata ogledala iz Kolekcije Milano koju je priredio Enrico Comi. Pistoletto je 2001. bio prvi umjetnik Kolekcije Ars Aevi koji je realizirao reprezentativnu samostalnu izložbu u Sarajevu, u Umjetničkoj galeriji BiH.

Bit će također prvi umjetnik Ars Aevija koji će pokrenuti novu, treću razvojnu fazu Kolekcije koja predviđa uvrštavanje monumentalnih djela u urbane strukture i javne površine grada. Djelo koje je maestro izabrao u ovu svrhu je Luogo di Raccoglimento Multiconfessionale e laico (Mjesto multikonfesionalnog i laičkog susreta), saopćeno je iz Ambasade Italije u BiH.