Prava istina
0

Michelangelo je zapravo bio ružan

Sarajevo-x.com
Michelangelo Buonarroti, najpoznatiji umjetnik i izumitelj zapadne Evrope, zapravo je bio ružan i neuredan čovjek. Izložba slika "Lice Michelangela" u muzeju Casa Buonarroti, jasno pokazuje da Michelangelo uopšte nije bio lijep i da nije napravio skulpturu lijepog Davida prema sebi u slavu muške ljepote.

Historičari umjetnosti su odavno znali da on nije bio naročito zgodan, ali je ovo prvi put da je izložba posvećena izgledu jednog umjetnika kao i njegovim užasnim ličnim navikama i nedostatku higijene.

Pina Ragionieri, direktorica ovog muzeja kaže da su filmovi uvijek prikazivali Michelangela kao veoma zgodnog i lijepog čovjeka, ali je to daleko od istine.

"Michelangelo je bio svjestan da da je ružan i uopšte nije dao da se rade njegovi portreti. I zaista ne postoji nijedan njegov autoportret," kaže ona.

Na ovoj izložbi se također nalaze portreti savremenih umjetnika, zajedno sa nemilosrdnim opisima slikara i historičara umjetnosti iz 16. stoljeća Giorgia Vasarija.

Michelangelo je imao polomljen nos još od 17. godine, sitne oči, velike uši, tanke usne i rašljastu rijetku bradu.

Tokom niza stoljeća, od njegove smrti pa sve do danas, Michelangelov imidž se poboljšao značajno do te mjere da je njegova ružnoća apsolutno nestala.

Na posthumnim portretima ovaj renesansni umjetnik je prikazan odjeven u elegantnu odjeću sa probojnim pogledom i markantnom pojavom.

"Ovi prikazi su su samo potvrda mita koji je nastao i ne prikazuju osobu onako kako je zapravo izgledala za svoga života,"dodala je historičarka Lynn Catterson za naučno-obrazovni kanal Discovery.