"Glasovni akrobata"
0

Michael Schiefel u Sarajevu i Banjoj Luci

Sarajevo-x.com
Čovjek kojeg skromno nazivaju čudom, Michael Schiefel, 27. oktobra u sarajevskoj Slozi imat će nastup od 20 sati. Dva dana kasnije u isto vrijeme u njegovim izvedbama moći će uživati Banjalučani u Banskom dvoru. Ulaz na oba koncerta je slobodan.

Michael Schiefel je od strane kritičara rado nazivan glasovnim akrobatom, vokalnim umjetnikom ili pak bivao tituliran kao "vlastiti žanr među jazz pjevačima" .

Privučen tamošnjom novonastalom jazz scenom Michael Schiefel je početkom devedesetih godina preselio u Berlin. Od tada sa svojim solo i bend projektima oduševljava jazz fanove kako u zemlji tako i u inostranstvu.

Pored njegovovog nezamljenjivo - androgenog, nevjerovatno varijabilnog glasa, fascinira i Michael Schiefelov pozorišni šou, spoj čovjeka i mašine. Schiefelov glas pjeva sam sa sobom u horu i uz to još bez poteškoća predstavlja i samostalni orkestar. Iz tako jedinstvene kombinacije nastaju osjećaji strasti i otuđenosti.

Već 1997. godine njegova prva solo ploča "Invisible Loop" dobila je mnoge pohvale kako publike tako i medija. Također je pozitivno prihvaćena njegov više introspektivni CD "I Don´t Belong". 2006. godine pojavio se Schiefelov akuelni solo CD "Don´t Touch My Animals", na kojem njemačke i engleske pjesme pričaju o ljubavi, životu u velikom gradu ili kraljicama kolača od jabuke.

  1. godine Michael Schiefel je postao najmlađi profesor muzike u Njemačkoj. Profesor jazza na Franz Liszt Konservatoriumu u Weimaru. U momentima kada ne podučava slavoljubive umjetnike, susrećemo ga na koncertima i festivalima u cijelom svijetu. Pored mnogobrojnih nastupa u Njemačkoj, Michael je između ostalog gostujući umjetnik Goethe Instituta u Evropi, Americi, Aziji i Africi. Tako i u oktobru u Bosni i Hercegovini.