{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Michael Moore: Američki mediji su Bushovi saučesnici

F
25.8.2007. u 16:56
0
0
Michael Moore: Američki mediji su Bushovi saučesnici
0
Michael Moore: Američki mediji su Bushovi saučesnici
Foto: AFP
"Zdravstveno osiguranje nije najbitnije pitanje s kojim se Amerika suočava. Najbitnije je pitanje: ko smo mi, kao Amerikanci i zašto se ponašamo tako kako se ponašamo, to je ono što istražujem od filma "Bowling for Columbine", izjavio je u subotu u razgovoru sa selektorom programa "Panorama" Howardom Feinsteinom i brojnim novinarima slavni američki dokumentarist Michael Moore, nesporno najveće ime među gostima ovogodišnjeg Sarajevo Film Festivala.
Govoreći o svom prvom dokumentarnom filmu kojim je stekao svjetsku slavu, "Bowling for Columbine", motiviran masakrom u srednjoj školi u Columbineu, Moore je kazao kako ga je to dovelo do toga da se zapita o američkoj kulturi nošenja i upotrebe vatrenog oružja.

"Kanađani, naprimjer, imaju više oružja po stanovniku nego Amerikanci, ali oni ne potežu oružje na muža ili ženu, dečka ili djevojku, ne prave maskre po školama. To me je navelo da se zapitam šta se dešava s nama", kazao je Moore.
Dodao je da se, pored nesrazmjera u broju vatrenog oružja u Kanadi i Sjedinjenim Državama, i Kanadi svake godine desi 100 ili 200 ubistava, dok taj broj u Sjedinjenim državama iznosi 15.000 ubistava i 15.000 samoubistava svake godine.

Nakon "Columbinea", Moore je nastavio sa snimanjem dokumentarnih filmova kojima bespoštedno kritikuje, kako je rekao, strah kojim američke vlasti manipuliraju vlastitim narodom, uključujući i posljednji, jutros prikazani, "Sicko", koji se bavi pitanjem zdravstvenog osiguranja, koje je Amerikancima drastično uskraćeno zbog okrutnosti sistema i otvaranja mogućnosti profita velikim korporacijajma.

Moore je također bio bespoštedan i prema američkim medijima:

"Ja se potpuno držim van američkih televizijskih stanica, ne želim da budem u bilo kojoj od njih otako je Bush izabran na prvi mandat u 2004. godini. One su pomogle Bushu da laže američki narod, one nisu postavljale teška pitanja prije nego što je ovaj rat počeo, po mom mišljenju, one su na neki način Bushovi saučesnici. One su čak i odgovornije za rat od Busha. Bush ne zna bolje od ovoga što radi, Bush nije toliko mudar, ali mediji jesu, oni znaju bolje i oni se plaše postavljati teška pitanja poput onoga o tzv. oružju za masovno uništenje. Za demokratiju je smrtni udarac kada mediji prestanu postavljati pitanja, mediji su ti koji nas trebaju zastupati u Bijeloj kući i na drugim mjestima", izjavio je Moore.

Također je oštro kritikovao američke vlasti zbog opravdanja da nemaju dovoljno novca za razne socijalne programe.

"Očigledno je da mi imamo novca, očigledno je da smo voljni jedostavno štampati novac kako bismo osvajali druge zemlje, ubijali druge ljude i otimali njihovu naftu", izjavio je Moore.

Tokom razgovora bilo je riječi o Mooreovim televizijskim počecima, o njegovom prvom TV showu u kojem je razotkrio manipulacije velikih osiguravajućih kompanija i farmaceutskih firmi prema američkim građanima, o njegovim stavovima prema kapitalizmu i socijalizmu i ostalim velikim ideologijama, te o sigurnosti filmskog kritičara američkog društva suočenog s njegovim brojnim radikalnim zagovornicima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: