Noć muzeja u UG BiH
0

"Mi smo predmet, a ovo je naša priča"

Sarajevo-x.com
"Noć muzeja“ je evropska manifestacija pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope, UNESCO-a i ICOM-a koja se održava svake godine polovinom maja i vezana je uz svjetski Dan muzeja, koji se obilježava 18. maja.

Poznato je da je u susjednoj Hrvatskoj „Noć muzeja“ postala jedan od najvažnijih kulturnih događaja godine, koji publika iščekuje sa velikom radošću, koju Muzeji brižljivo planiraju, a državno Ministarstvo kulture i gradski ili županijski Odjeli za kulturu obilno dotiraju. Takav slučaj je i u Srbiji.

U BiH ne postoji takva inicijativa na državnom ili entitetskom nivou pa je muzejima i galerijama prepušteno da se sami organiziraju i priređuju skromna i simbolična obilježavanja ove velike i značajne evropske kulturne manifestacije. Svijetli primjer u BiH je Muzej savremene umjetnosti RS iz Banja Luke, koji već više godina, uz podršku grada, Ministarstva kulture, ali i sponzora, organizira sadržajno bogat i kvalitetan program.

Umjetnička galerija BiH ove godine po drugi put učestvuje u ovoj značajnoj evropskoj inicijativi koja ima za cilj približavanje muzejskih institucija široj publici.

Nakon prošlogodišnjeg velikog uspjeha i dobrog prijema naših programa, osjećali smo obavezu, ali i potrebu, da pokušamo to ponoviti.

Savjetodavni komitet ICOM-a objavio je temu za obilježavanje Dana muzeja 2011. koja glasi „Muzej i sjećanje / Predmeti pričaju tvoju priču“ i u svojim preporukama/smjernicama za obilježavanje između ostalog objašnjavaju: "Muzeji čuvaju sjećanja i pričaju priče. U svojim zbirkama čuvaju mnoštvo predmeta koji čine osnovu za zajednice u kojima živimo. Ovi predmeti su izraz našeg prirodnog i kuturnog naslijeđa....“

S obzirom da se upravo u fundusu Umjetničke galerije BiH nalaze djela koja neosporno čine temelje kulturnog identiteta svih stanovnika ove zemlje, smatrali smo da je ovo izuzetna prilika da, vodeći se direktivom ICOM-a, priredimo izložbu pod sloganom: "Mi smo predmet, a ovo je naša priča.“

Činjenica je da je u poratnim, dejtonskim, godinama Umjetnička galerija BiH postala predmet/slučaj po sebi, preko čijeg postojanja se lome najteža i najveća politička pitanja, kao i suštinski problemi koji potresaju ovu zemlju. Za ovu priliku pokušali smo da kroz dokumetaciju i artefakte, bez komentara, javnosti ponudimo materijal za razmišljanje, s ciljem da probudimo sjećanje i isprovociramo (re)akciju.

Izložba će biti otvorena za posjetioce od 20h do 24h.

"Noć muzeja“ 2010. godine ostala je najviše zapamćena po programu za djecu, na kojem je učestvovalo preko 50 djece uzrasta od 4 do 12 godina. Veliki interes djece i roditelja za ovakvu vrstu aktivnosti obavezao nas je da i ove godine pozovemo djecu da se druže, igraju, crtaju i uče u prostoru stalne postavke Retrospectrum. U velikoj likovnoj igraonici, u koju ćemo pretvoriti Umjetničku galeriju BiH, biće organizirana kreativna radionica za izradu lutaka/figura od ambalaže, koja će za cilj imati i podizanje svijesti kod najmlađih o potrebi recikliranja otpada, kao i svojevrsna „potraga za blagom“ za starije uzraste.

Program za djecu trajaće od 18 do 20 sati, učešće za svu djecu je besplatno.

Prošlogodišnji uspjeh i dobru posjećenost manifestacije "Noć muzeja“ možemo ponajviše zahvaliti medijima koji su nas aktivno pratili, podržavali i obavještavali javnost. Nadam se da ćemo i ove godine sarađivati.