|

MESSchool u srcima učenika probudio ljubav prema teatru

MESSchool u srcima učenika probudio ljubav prema teatru
0
F
FENA
16.12.2012. u 18:08
0
komentara
0

dijeljenja
MESSchool u srcima učenika probudio ljubav prema teatru
U Centru za kulturu Sarajevo, završnom prezentacijom zatvoren je prvi MESSchool, održan u organizaciji Internacionalnog teatarskog i filmskog festivala MESS i u saradnji s Ambasadom Kraljevine Norveške, a u sklopu projekta UNDIPLOMATIC ART.
Prezentaciju su održali srednjoškolci Mostara, šest učenika iz Gimnazije Istočno Sarajevo, četiri učenice Druge i pet učenika Treće gimnazije iz Sarajeva, a pripremali su je s glumicom i pedagogicom Jasnom Diklić.

"Radionice s mladim ljudima su uvijek inspirativne i potrebne da bi se uspostavio odnos, prije svega, prema sebi. Otkrivajući svoje kreativnosti, mlad čovjek uspostavlja samopoštovanje, samopouzdanje i samozadovoljstvo", istakla je Diklić nakon održane prezentacije.

Također, o teatru su polaznici i polaznice učili i od rediteljice Tanje Miletić-Oručević, koreografa Aleksandra Josipovića, i glumice Sanja Burić.

"Oduševljena sam ovim kratkim projektom koji je povezao učenike i sigurno u njima probudio ljubav prema teatru. Učenici su osjetili koliko mogu dati od sebe, sve je puno pozitivne energije", prokomentirala je rezultate MESSchool Vesna Filipić, profesorica hrvatskog jezika iz Gimnazije Mostar.

Njena kolegica iz Gimnazije Mostar, Munevera Slato istakla kako su učenici mnoge situacije počeli gledati drugim očima.

"Spoznali su ljepotu umjetnosti, ali također i ljepotu različitosti. Shvatili su da ako nešto zaista žele da to mogu svojim radom i trudom postići", zaključila je Slato, inače profesorica bosanskog jezika i književnosti.

U okviru programa MESSchool tokom pet dana održan je niz radionica iz domena teatarske umjetnosti za učenike gimnazije ili srednje škole s ciljem njihovog upoznavanja s teatrom i njegovom snagom da neposredno komunicira s publikom o društveno važnim problemima.

Undiplomatic Art je novi program Festivala MESS koji je nastao s ciljem prelaženja i prevazilaženja svih nametnutih granica, ograničenja i barijera.

Nastavlja se u martu 2013. programom "Banja Luka – Sarajevo", saopćila je Pres-služba MESS-a.
Prijavi grešku


Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.