Kultura
0

MESS: Zagrebačko kazalište mladih izvelo predstavu "Viktor ili djeca na vlasti"

FENA
Pretposljednje festivalske večeri, sinoć se na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo u okviru 47. internacionalnog teatarskog festivala MESS predstavilo Zagrebačko kazalište mladih s izvedbom "Viktor ili djeca na vlasti".

Predstavu je prema tekstu Rogera Vitraca režirao Haris Pašović, koji s ovim teatrom sarađuje od 2006. s predstavom "Hamlet".

Direktorica ZKM-a Dubravka Vrgoč istaknula je na današnjoj konferenciji za medije da predstava ulazi u izravan dijalog s našom savremenošću. Ona govori o vremenu tranzicije, snalaženja te obiteljskih, osobnih i društvenih nevolja. Ona je i svjevrsni omaž 20. stoljeću te najava 21. stoljeća u kojem živimo.

Upravo to želi biti i sam teatar – institucija koja osluškuje vrijeme u kojem djeluje.

Haris Pašović je naglasio da već niz godina prati nevjerovatan proces koji se odvijao u ZKM-u, dijeleći sudbinu institucija kulture usljed rata i procesa tranzicije. To je, smatra on, uvijek bilo posebno pozorište koje je na području bivše Jugoslavije značajno prezentiralo nove, hrabre energije.

Ono je dokaz kako je moguće da se jedna institucija potpuno transformira te postane moderan teatar i jedan od vodećih u Hrvatskoj.

O predstavi kaže da ju je napisao jedan od najznačajnijih spisatelja Francuske i Evrope i riječ je o potresnoj i važnoj drami. Pisana je odmah nakon Prvog svjetskog rata, kada je Evropa još bila "u komadima". Priča govori o djeci koja su nekada išla u boj za promjene, a danas su roditelji i na vlasti, postajući robovi kredita, zaduženja te međusobnog otuđenja.

"Većina njihovih nezadovoljstava se slomi preko djece, kojima ne daju da odrastu i postanu slobodna", ističe Pašović.

Na konferenciji za medije se predstavio i Can Atilla, koji je sinoć u Bošnjačkom institutu održao ponoćni koncert, jedan od dva u okviru ovogodišnjeg MESS-a.

Naglašava da se muzikom počeo aktivno baviti još od 12. godine, a na odsjeku za violinu na Univerzitetu u Ankari završio je kao najbolji student. Volio je pratiti život velikih ljudi i stvaralaca, dajući tako motivaciju i vlastitom radu te njihov život pretakati u svoje note i djela. On vjeruje da jedino prava umjetnost omogućuje čovjeku da osjeti božansku vatru.

"Spajajući klasičnu s elektronskom muzikom dobio sam jednu kosmičku beskonačnost", kazao je Atilla.

Sarajevom je posebno inspiriran te se, uz osjećaj sjete, ovdje ipak ne osjeća strancem. Napisao je dosta muzike za različite dokumentarne i druge filmove koji govore o Sarajevu i proteklom ratu.

Sinoćnji koncert uključio je i Atillin novi album "Ljubav prema Hurem", koji govori o legendarnoj ljubavi između sultana Sulejmana Veličanstvenog i njegove žene sultanije Hurrem. Najpoznatiju pjesmu s prethodnog albuma "1453 Sultanar Aškina" otpjevala je istaknuta bh. sopranistica Lejla Jusić, čiji je glas Atilla nazvao "rajskim".