Kultura
0

MESS uspostavio saradnju sa festivalom ITS iz Amsterdama

Sarajevo-x.com
Foto: MESS.ba
Foto: MESS.ba
S ciljem promocije i edukacije mladih teatarskih umjetnika, za vrijeme održavanja ovogodišnjeg 49. MESS-a, dogovorena je saradnja ovog Festivala sa festivalom ITS (International Theatre School) iz Amsterdama.

Kao jedna od dogovorenih aktivnosti jeste posjeta 12 studenata Akademija scenskih umjetnosti iz BiH, sa odsjeka za glumu, režiju i dramaturgiju ITS Festivalu u okviru Visitors Programa slijedeće godine u junu. Studenti iz naše zemlje imat će priliku razgovarati o predstavama sa svojim holandskim kolegama, te učestvovati na brojnim radionicama, koje bi trebalo da potaknu i razne ko-produkcije.

Također, ove godine MESS Festival je postao partner u programu International Young Makers Exchange u organizaciji ITS-a. Ovaj projekat pokrenut je 2003 godine. kao jedinstvena prilika za suradnju Internacionalnih festivala, među kojima su pored ITS-a, Act festival iz Španije, International Festival of Theatre Schools Encounter, Češka Republika i drugi.

Kroz ovu saradnju Festival MESS će producirati jednu diplomsku predstavu iz BiH koja će se predstaviti na slijedećem ITS-u, u junu 2010. Već slijedeće godine održat će se konkurs za sve Akademije u BiH, kako bi se odabrala najbolja diplomska predstava koja će predstavljati našu zemlju.

Kao još jedan rezultat ove saradnje, najbolja predstava slijedećeg ITS-a predstavit će se publici jubilarnog 50. MESS-a u oktobru slijedeće godine.