MESSpreso
14

MESS u Sarajevo dovodi alternativnu britansku teatarsku scenu

Klix.ba
Foto: K. S./Klix.ba
(Foto: K. S./Klix.ba)
Nastavljajući tradiciju povezivanja kulture Velike Britanije i Bosne i Hercegovine, British Council misija u BiH ove godine na 58. Festival MESS dovodi predstavu “Palmira“.

Pored ovog igranja, u okviru Edinburgh Showcase programa autori Bertrand Lesca i Nasi Voutsas održat će i radionicu “Politika u sobi“ koja se bavi istraživanjem ideja neslaganja, frustracije, mržnje i pomirenja.

Larisa Halilović, direktorica British Councila u BiH, istakla je da se predstava bavi relevantnom temom i da autori pokazuju kako ne morate biti iskusni da biste iskazali vlastito mišljenje.

"Nama kao British Councilu bitno je da dovodimo sadržaj koji je drugačiji od onog što publika može vidjeti u Sarajevu. Jako nam je bitno što ovo nije komercijalni sadržaj i što smo pružili priliku mladim ljudima koji se ne bave mainstream umjetnošću da dođu na scenu i predstave se", navela je Halilović te dodala da je ovu predstavu selektirala bh. rediteljica Selma Spahić koja je “Palmiru“ vidjela prilikom vlastitog gostovanja u Birminghamu.

“U predstavi se na interesantan način isprepliće odnos između nas dvojice na sceni i odnos između nas i publike. Izazivamo reakciju publike tako što ih usmjeravamo ka tome da se odluči za jednog od nas dvojice“, najavili su autori igranje predstave “Palmira“.

Na današnjem MESSpressu najavljena su i igranja predstava “Macbettu“ (srijeda, Narodno pozorište u 19:30 sati) i “Groznica“ (četvrtak/petak, ASU, 18 i 21 sat).

“U našoj predstavi arhetipi su svojstveni publici. Veoma je interesantna činjenica da je publika u svim dijelovima svijeta na isti način reagovala na našu predstavu i vjerujem da će i sarajevska publika biti zadovoljna“, istakao je Alessandro Serra, reditelj predstave “Macbettu“.

“Naša predstava je interaktivna. Svi sjedimo u jednom krugu i pratimo šta se dešava. Publika aktivno učestvuje sa nama. Svima pružamo priliku da kažu ono što misle. Oni koji su više introvertni moći će bez problema i samo pratiti naše igranje“, kazali su Abigail Browde i Michael Silverstone, autori predstave “Groznica“.