Kultura
0

MESS: "U Palermu" je primjer dobre i neobične predstave

FENA
Predstava “U Palermu” rediteljice Emme Dante dokaz je koliko je malo potrebno za neobičan teatar.

Bez scenografije sa jednostavnim kostimima, uz tri karakteristične i asocijativne muzičke numere, to je predstava koja drži pažnju i tjera na razmišljanje, ističe se u saopćenju Press službe Internacionalnog teatarskog festivala MESS.

“ u Palermu” je, kako se ističe, ekstrovertna i vrlo uvjerljiva predstava što je publika u Narodnom pozorištu prepoznala vrativši glumce na bis tri puta, dok je rediteljica Emma Dante rediteljica nekonvencionalnog izricanja koja se oslanja na vještinu glumačke ekspresije i vlastitu dramsku imaginativnost.

Predstava govori o pet ukućana koji se se spremaju za izlazak i ponukano trivijalnim razlozima vode incidentalne situacije koje otkrivaju naličje porodice, ali i društva kojem pripadaju.

Tabuizirano sicilijansko društvo determinira njihov mentalni sklop koji se u jednom trenutku buni i presvlači staro odijelo, te bježi put slobode.

Svako od članova porodice ima vlastito ograničenje unutar sebe, ali ipak, na kraju, strmeljenja su im ista - uspostaviti elastičnost normi radi ostvarenja vlastite slobode. I mala zajednica može puno ako je složna i to je, ustvari, topus ove teme, kaže se u saopćenju Press službe MESS-a.