Kultura
0

MESS: U nedjelju tri dječije predstave i Hamlet na bolivijski način

FENA
Nedjeljno sarajevsko jutro obilježit će Children MESS program u okviru kojeg će se odigrati tri predstave.

U 11.00 sati u Kamernom teatru 55 predstava "Kraljica Vešmašina" Jelene Kovačić obradovat će najmlađe ljubitelje MESS-a.

Priča o Kraljici Vešmašini i njenom Kraljevstvu neobična je verzija Romea i Julije sa sretnim završetkom. Anica Tomić izmaštala ju je za svog brata, tada četverogodišnjaka, a onda ju je odlučila zapisati kako bi je pozorište moglo pričati drugim djevojčicama i dječacima. Iza vrata vesele kupaonice nalazi se jedno sasvim čudnovato Kraljevstvo, u kojem kraljuje Vešasto Visočanstvo, a iz ladica ispadaju Čarapinci i Potkušuljci.

Kao i prethodnog dana, norveška opera za bebe “Korall Koral“ igrat će u dva termina, i to u 11.00 i u 13.00 sati u Međunarodnom centru za djecu i mlade Novo Sarajevo.

Četrdesetak karata za teatarsku vožnju tramvajem davno su rasprodate, a publika će u 18.00 sati na Željezničkoj stanici doživjeti dramski prikaz naše svakodnevnice u predstavi "Tramvaj" u režiji Senada Alihodžića sa izvrsnom glumačkom ekipom.

Nakon promIjenjenog termina igranja, u okviru programa OFF MESS nekonvencionalna njemačka predstava "In the mix" igrat će od 18.00 sati u Kamernom teatru 55.

Tri glumca i pijanista, sekundu prije nego što izađu na pozornicu, ne znaju šta će uslijediti nekoliko sekundi kasnije. Oni pitaju publiku za ideje i prijedloge koji se odnose na određenu "temu dana". Sve ide spontano - sve je improvizacija.

U 19.30 sati u Narodnom pozorištu Sarajevo, publika će imati priliku vidjeti savremenog Hamleta na bolivijski način, odnosno predstavu "Hamlet, od Anda" Teatra de los Andes.

Predstava "Hinkeman: Šta mora neka bude" klasična je prilagodba savremenom dobu.

Osakaćeni mladi vojnik Eugen se vraća sa ratišta i pokušava se prilagoditi novim okolnostima u okruženju koje je, isto kao i on, obilježeno proteklim ratom.

U režiji Andreja Nosova i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta predstava će igrati u Sarajevskom ratnom teatru u 22.00 sata, saopćeno je iz Press službe MESS-a.