Kultura
0

MESS: Radionica Matije Ferlina za potpunu performativnu budnost

FENA
U Sarajevu će se od sutra do 15. juna bit održana posljednja, šesta u nizu, radionica MESS Dance Company, pod vodstvom Matije Ferlina, a učesnici radionice (glumci, glumice, plesači, akrobatski plesači, balerine) sudjelovat će u vježbama koje kombiniraju jogu i pilates s ciljem postizanja potpune performativne budnosti.

Ferlin je predstavio i izvodio svoj rad širom Evrope i SAD-a te sarađivao s koreografima, redateljima, vizualnim umjetnicima i dramaturzima širom svijeta.

Zagrijavanje s Matijom Ferlinom započinje vježbama koje su porijeklom iz yoge i pilatesa, s ciljem jačanja trbušnih mišića kako bi se oslobodio ostatak tijela, pojašnjavaju iz MESS-a.

Istražujući odnos između osnovne snage i oslobođenog tijela, njegov pristup plesnoj pedagogiji obnavlja osjećaj učesnika da je plesni trening također o performansu, prisutnosti i samoizražavanju.

Matija Ferlin je 2010. godine nagrađen za performans Onformance nagradom Hrvatskog kazališta u tri kategorije: najbolja koreografska realizacija, najbolji savremeni plesni performans i najbolja plesačica (Roberta Milevoj).

Njujorški magazin "V" ga je proglasio jednim od najperspektivnijih mladih koreografa u 2011. godini, a trenutno radi u Puli, Hrvatska.

Internacionalni teatarski festival MESS s ciljem oživljavanja scene savremenog plesa u Bosni i Hercegovini osnovao je MESS Dance Company u februaru ove godine.