Kultura
0

MESS: Pred sarajevskom publikom sinoć predstave "Sumrak bogova" i "Othello"

FENA
"Sumrak bogova" naziv je predstave rađene u režiji Diega de Brea kojom se sinoć na sceni Narodnog pozorišta predstavila ekipa Slovenskog mladinskog gledališča u okviru programa 47. internacionalnog teatarskog festivala MESS.

Predstava je nastala prema scenariju Nicola Badalucca, Enrica Mediolija i Luchina Viscontija za istoimeni film rađen u režiji Luchina Viscontija, prvi iz njegove Germanske trilogije.
Slovenski glumac Boris Kos Janek ustvrdio je danas na konferenciji za medije kako se priča bavi usponom nacizma te uopće teškim vremenima u kojima živimo. Ona tretira sklonost ljudi cijeloga svijeta da se često priklone pogrešnim ideologijama.

Kos predstavu ocjenjuje jako aktuelnom, posebno imajući u vidu ratove koji su prije nekoliko godina zahvatili zemlje bivše Jugoslavije te tadašnji enormni porast nacionalizma i duha fašizma.

Komad je za njega iznimno zahtjevan i dug te su i višemjesečne pripreme bile naporne i iziskivale su mnogo truda.

Glumica Maruša Geymayer-Oblak smatra da su reakcije na predstavu u zemljama bivše Jugoslavije veoma različite. Tako u Sarajevo ovaj slovenski teatar uvijek dolazi s velikim respektom.

Predstava je premijeru imala u oktobru prošle godine, a od tada je izvođena već petnaestak puta u Sloveniji te gostovala u Zagrebu i Sarajevu.

Medijima se predstavio i reditelj Šekspirove tragedije "Othello" Rahim Burhan, koja je odigrana sinoć na sceni Kamernog teatra 55.

Ovu poznatu tragediju Burhan također smatra veoma aktuelnom, jer ksenofobija u Evropi i svijetu egzistira i raste sve više. Ona ima mogućnost da transformira čovjeka od plemenitog do ubice, kakav je i Othello postao na kraju, što je strašno.

Scenski redukcionizam koji je primijenio u komadu smatra dobrim, jer prave stvari dobijaju pravo mjesto u krupnom planu i jednostavnosti, kod koje se stvari mnogo lakše shvate.

Praizvedba "Othella" na sceni Kamernog teatra 55 održana je prije pola stoljeća u režiji i obradi Jurislava Korenića 1959. godine.