Kultura
0

MESS: Odigrana i druga premijerna izvedba na ovogodišnjem festivalu

FENA
"Oblačna nebesa" naziv je druge ovogodišnje premijerne izvedbe u okviru 46. Internacionalnog teatarskog festivala MESS, prikazane sinoć na sceni CDA.

Kako je pojasnila na današnjoj pres konferenciji u Sarajevu dramaturg Dubravka Zrnčić-Kulenović, ova koprodukcijska predstava je nastala kao rezultat dugogodišnje saradnje Sarajevskog ratnog teatra SARTR i Glob Teatra iz Francuske. Izvedba integrira umjetnike iz Francuske i BiH.

Reditelj predstave Jean-Luc Ollivier ističe kako je u njegovom dosadašnjem radu značajnu ulogu imao zanimljiv susret sa bh. glumcima. To je dodir sa drugom kulturom koja ima sličnosti sa francuskom, ali je ujedno i dosta drugačija, prvenstveno po jeziku.

Radeći predstave u Francuskoj, Ollivier se uvijek trudi da u teatar unese i druge umjetnosti, kao što su ples, slikarstvo ili video-projekcije. To uvođenje novih elemenata u teatar, što nije u tolikoj mjeri karakteristično za bh. prostore, ovdašnji su glumci izvrsno prihvatili.

Drama "Platonov" Antona Pavloviča Čehova i te veze sa ženama bile su inspiracija Ollivieru za ovaj komad, a posebno ga zaokuplja destruktivna strast. Ovu je predstavu postavio kako bi bolje razumio muško-ženske odnose.

Također, on dodaje kako radnje svojih predstava ne voli staviti u jednu epohu, već se tu miješaju različiti vremenski periodi – prošlost i sadašnjost.

Glumice Maja Salkić i Zorana Bečić istaknule su zanimljivost prvih dana rada na predstavi, ali i svojevrsni početni otpor prema tom novom načinu rada u teatru. Međutim, u finalu priprema za predstavu, glumci su se potpuno prepustili rediteljskoj emociji i načinu rada.

U predstavi još igraju Dragan Jovičić, Sonja Goronja, Mirela Lambić i Tanja Đurović.