{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


MESS odaje počast žrtvama preformansom "I moja bijela traka"

29.5.2013. u 15:56
0
0
MESS odaje počast žrtvama preformansom "I moja bijela traka"
0
MESS odaje počast žrtvama preformansom "I moja bijela traka"
Internacionalni teatarski festival MESS dat će svoj doprinos kampanji Dan bijelih traka.
Performans “I moja bijela traka...” ima za cilj prisjećanje na žrtve opštine Prijedor, na civile koji su mučeni, ponižavani i ubijani zbog pripadanja drugoj vjerskoj grupi. Performans će u petak, 31. jula, biti otvoren za javnost od 10 sati do večernjih sati.

"Riječ je o dugotrajnom performansu u kojem ću 31. maja, u prostoru Collegium Artisticuma staviti bijelu traku (koju su bili primorani nositi) pored imena svake od 3.170 civilne žrtve sa područja opštine Prijedor", najavila je Elma Selman ističući da kroz performans želi podsjetiti i na veliki broj nestalih za kojima se, 20 godina kasnije, još uvijek traga.

"Ovakav zločin ne smije biti zaboravljen i građani Prijedora, porodice žrtava, državljani BiH imaju pravo na sjećanje, komemoraciju i memorijale, koji nam, ni 20 godina nakon zločina, nisu dozvoljeni", zaključila je Selman.

Festival MESS se posebno zahvaljuje slijedećim kompanijama i institucijama koji su podržali realizaciju ovog performansa: Collegium Artisticum, KJKP PARK, Amos Graf, Sarajevski ratni teatar – SARTR, BBI Centar, Udruženje prijedorčanki Izvor.

"Pozivamo vas da 31. maja, 2013. od 10 sati posjetite performans 'I moja bijela traka...' i odate počast nevinim žrtvama opštine Prijedor i date podršku kampanji Dan bijelih traka", poruka je Internacionalnog teatarskog festivala MESS bh. javnosti. Kao poseban sadržaj kulturološkog programa Modul Memorije, Festival MESS će ovaj datum, kao i 11. juli narednih godina obilježavati sjećanjem kroz umjetničke izraze.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: