Autor Ron Haviv
7

MESS obilježio 23. godišnjicu genocida u Srebrenici izložbom "Shadow of Memory" u Potočarima

Klix.ba
Izložba fotografa Rona Haviva "Shadow of Memory", koja je u okviru kulturološkog programa Modul Memorije 30. marta svečano otvorena u Vijećnici, a nakon toga i 6. jula u Konjicu, u srijedu 11. jula, otvorena je u Memorijalnom centru u Potočarima povodom obilježavanja 23. godišnjice genocida u Srebrenici.

Na programu povodom obilježavanja godišnjice genocida u Srebrenici bio je prisutan i direktor Festivala MESS, Nihad Kreševljaković, koji je govorio o važnosti bavljenja ovom temom i odnosu MESS-a prema društveno angažovanim projektima.

"Kada jedan genocid počne da se zaboravlja, drugi počinje. Zbog toga je obilježavanje 11. jula dio redovnih aktivnosti JU MESS. Kao institucija smatramo da imamo moralnu obavezu obilježavati značajne historijske datume. Također, smatramo čašću da je kao dio ovogodišnjeg komemorativnog programa u Potočarima uvrštena i izložba fotografa Rona Haviva u našoj organizaciji. Radi se o fotografu kome smo ove godine ispred MESS-a dodijelili specijalno priznanje za doprinos očuvanju kulture sjećanja i jednom od najboljih dokumentarnih fotografa onoga što se u BiH događalo ne samo u periodu agresije, već i u poslijeratnim godinama", rekao je Kreševljaković.

U pitanju je kolekcija rijetko objavljenih ili nikada viđenih fotografija ovoga autora, ujedno i prijatelja Sarajeva te naše zemlje, iz perioda rata u Bosni i Hercegovini. Posjetitelji i posjetiteljke će imati priliku da vide fotografije koje su tematski podijeljene na sedam različitih priča, zabilježenih u vrijeme agresije na BiH: "Sarajevo - 6. april", "Bijeljina", "Život u ratu", "Logori", "Ponovno ujedinjenje", "Vojnici" i "Srebrenica".