Kultura
15

MESS: Njemačke predstave obilježile festivalsku estetiku i postavile kriterije

Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
(Foto: Feđa Krvavac/Klix.ba)
Zahvaljujući saradnji Internacionalnog teatarskog festivala MESS i Goethe Instituta u Bosni i Hercegovini, poznati svjetski Thalia teatar prvi put dolazi u Sarajevo gdje će u petak 3. oktobra, sa predstavom Luka Percevala “Front“, otvoriti 54. MESS.

Pored ove predstave, posredstvom Goethe Instituta i Njemačke ambasade u Sarajevu svoje igranje će u subotu 11. oktobra imati i predstava “Bojno polje sjećanja“ u režiji Hans-Werner Kroesingera te će tako svi posjetioci MESS-a i ove godine imati priliku da iskuse njemački teatar kao jedan od najuticajnijih u svijetu u posljednjih nekoliko decenija.

Naglašavajući činjenicu da MESS i Goethe Institut već sedamnaestu godinu imaju uspješnu saradnju, umjetnička direktorica Festivala MESS, Selma Spahić istakla je da su njemačke predstave obilježile estetiku festivala i postavile umjetničke kriterije te tako imale veliki utjecaj na mlade umjetnike i umjetnice iz Bosne i Hercegovine.

"U proteklih deset godina na MESS-u su gostovala najveća imena njemačkog teatra kao što su Frank Castorf, Thomas Ostermeier, Christoph Marthaler, Luc Dunberry, Nicolas Stemann i posebno dva fantastična umjetnika koji nažalost više nisu sa nama, Jurgen Gosch i Dimiter Gotscheff. Stoga smo ponosni što ćemo nastaviti ovu tradiciju koja u svakom slučaju ima i edukativni karakter", navela je Spahićeva.

Direktorica Goethe Instituta u Bosni i Hercegovini Charlotte Hermelink istakla je da joj je posebno drago što će se i ove godine dvije njemačke predstave i dva njemačka režisera predstaviti sarajevskoj publici.

"U Sarajevu sam tek pola godine i ovo će biti moj prvi MESS, ali mi je posebno drago što ću nastaviti tradiciju koju su započeli moji prethodnici iz Goethe Instituta. S obzirom da sam pet godina živjela u Hamburgu mogu reći da je Thalia teatar bio moja proširena dnevna soba i sigurna sam da će publika biti oduševljena", navela je Hermelink i dodala da obje predstave na MESS dolaze uz velikodušnu pomoć Ministarstva vanjskih poslova Njemačke.

Svoje zadovoljstvo dolaskom njemačkih predstava istakao je i ataše za kulturu i press Ambasade Njemačke u Bosni i Hercegovini, Jens Wagner.

"Veoma me raduje što MESS iz godine u godinu nastavlja sa svojim uspjesima i što će naše predstave imati svoja igranja i ove godine. Jako se radujem 03. oktobru i ponovnom gledanju ovih odličnih predstava, a Sarajevu želim još jedan inspirativan festival", rekao je Wagner.

Poseban dio 54. MESS-a obilježit će dva masterclassa koji će u art depou Ars Aevia održati eminentni umjetnici Paolo Magelli i Jan Lauwers. Ovom prilikom mladi umjetnici i umjetnice iz BiH će imati priliku da se susretnu sa teatarskim profesionalcima i razmijene svoja znanja i iskustva.

"U svijetu se sve više brišu granice između teatarskih profesija, a kroz navedena predavanja, ali i radionice koje će držati Takahiro Fujita, Alexander Kelly i Jorge Andrade, mladi umjetnici i umjetnice imat ćemo priliku da upiju svestrana znanja koja su potrebna za uspjeh u današnjem teatru“, istakla je Irma Alimanović Alihodžić, koordinatorica MESS radionica.

Kao dio saradnje Festivala sa Goethe Institutom Selma Spahić je pozvala i sve zainteresovane da posjete izložbu “Open spaces“ koja će se održati od 6. do 13. oktobra u Muzeju književnosti i pozorišne umjetnosti u okviru OFF MESS programa.

Program Festivala dostupan je na web-stranici www.mess.ba.