Kultura
0

MESS: Niz predstava na repertoaru za vikend

FENA
Program 47. internacionalnog teatarskog festivala MESS svim će ljubiteljima pozorišne umjetnosti za vikend donijeti niz zanimljivih ostvarenja u izvedbi trupa različitih zemalja.

Tako će se u subotu 27. oktobra ovdašnjoj publici na sceni Akademije scenskih umjetnosti predstaviti francuski umjetnici pozorišta Gare St. Lazare Players s izvedbom "Žena, sama", koju je prema tekstu D.Fo, F. Rame režirao Bob Meyer. Ulogu tumači Lee DeLong.

Glavni ženski lik u ovoj predstavi je jednostavan i naivan. Ona se oblači otvorenije kopirajući žene s TV ekrana kojima se divi. Svoju životnu priču i osjećaje dijeli s novim stanarom na komičan i groteskan način. Stoga se smijemo ovom komadu, ali nam na kraju ostaje gorak okus u ustima.

Predstava će biti izvedena u 18.00 sati.

Na subotnjem repertoaru je i predstava Narodnog pozorišta Sarajevo "Sakati Billy" za koju režiju, prema tekstu Martina McDonagha, potpisuje bh. reditelj Dino Mustafić.

Ova dramska priča personificira gotovo biblijsko vjerovanje o ljudskom životu kao vrijednosti po sebi i njegovom suprotstavljanju svim zabludama, tradicionalnim mitologijama i modernim egzistencijalnim prazninama. Tretiraju se i odnosi u socijalnim zajednicama, posebno prema ljudima koji su "drugačiji".

Dramaturg predstave je Marko Kovačević, scenograf Drago Broz, dok uloge tumače Nada Đurevska, Minka Muftić, Admir Glamočak, Boris Ler, Jasenko Pašić, Ejla Bavčić, Ermin Sijamija, Aleksandar Seksan te Kaća Dorić.

Izvedba će biti odigrana na sceni Narodnog pozorišta u 19.30 sati.

"Kraj igre" Samuela Becketta naziv je predstave italijanskog teatra Teatrino Giullare koja će biti izvedena također u subotu na sceni Međunarodnog centra za djecu i omladinu u 22.00 sata. Režirali su je Giulia Dall'ongaro i Enrico Deotti.

Ovaj komad predstavlja partiju šaha, u kojoj glumci-igrači pomjeraju šahovske figure, a one oživljavaju jednu od najznačajnijih i najenigmatičnijih predstava 20. stoljeća. Predstava je izazov, orkestrirani niz napada i kontranapada, predstavlja boksersku rundu s pauzama i trenucima ispitivanja samoga sebe.

Predstava čini treći i posljednji dio partije, a odlikuje je mali broj figura koje opstaju te činjenica da kralj više nije samo figura koja se brani, već postaje i napadač.

Nedjeljni repertoar donosi predstavu Jugoslavenskog dramskog pozorišta iz Srbije "Na dnu" Maksima Gorkog, koju je režirao Paolo Magelli.

Magelli je od komada "Na dnu" napravio današnju crnu hroniku, pa centralno mjesto radnje – ubogi hotel za "one na dnu" ne pobuđuje suosjećanje za siromašne, već stvara atmosferu egzistencijalne drame koje bi se svako od nas trebao bojati.

Dramaturg je Željka Udovičić, dok su među brojnom glumačkom ekipom i Nebojša Glogovac, Bogdan Diklić, Miodrag Radovanović, Josif Tatić, Tamara Vučković te Dijana Marojević.

Predstava će biti održana u Narodnom pozorištu u 19.30 sati.