Kultura
0

MESS na festivalu "Sarajevo u Prizrenu"

FENA
Međunarodni teatarski festival MESS u sklopu ovogodišnjih aktivnosti u povodu obilježavanja 50 godina postojanja učestvuje u programu "Sarajevo Festival u Prizrenu", saopćeno je iz direkcije MESS-a.

Promovirajući sadržaje Modula Memorije Festival MESS kao suorganizator od 27. do 29. septembra predstavlja filmski, teatarski, izdavački i fotografski program. Cijeli događaj organiziran je u suradnji Festivala MESS s Bošnjačkim savjetom Kosova, a u povodu obilježavanja Dana Bošnjaka Kosova.

Samom otvorenju prisustvovali su visoki zvaničnici, a manifestaciju otvorio je u prizrenskom hamamu gradonačelnik Prizrena.

"Cilj Festivala MESS je uvijek bio afirmirati komunikaciju među ljudima cijelog svijeta kao visoku vrijednost, a posebno suradnju unutar naše regije. Na poziv BSK-a odlučili smo učestvovati u programu koji prevashodno afirmira komunikaciju između dva grada koja imaju mnogo sličnosti: Sarajeva i Prizrena", istakao je izvršni producent Festivala MESS Nihad Kreševljaković.

U sklopu filmskog programa prezentirani su radovi najznačajnijih bh. reditelja Danisa Tanovića i Jasmile Žbanić. Pored filma "Grbavica" u Prizrenu je prikazano i pet Jasmilinih dokumentarnih filmova uključujući i film "Noć je. Mi svijetlimo." koji je prikazan 2002. na prvom Doku festivalu u Prizrenu, kao i "Sjećaš li se Sarajeva". Prizrenska publika vidjela je i igrani film Dine Mustafića "Remake", a večeras je planirano prikazivanje filma Danisa Tanovića "Ničija zemlja".

Sve projekcije održane su u Domu kulture pred prepunom salom.

Kao dio teatarskog programa Festival MESS je organizirao dolazak scensko-poetskog recitala "Svjedok", Miodraga Trifunova.

MESS je prezentirao i vlastito izdavaštvo, a u fotografskom programu predstavljen je rad bh. fotografa Rikarda Larme. Za djecu osnove škole u Rečanima organizirano je druženje s pjesnikom Šimom Ešićem. U budućnosti Festival MESS planira nastaviti s ovom vrstom aktivnosti, a među gradovima u kojima se planiraju organizati ove i slične aktivnosti su i Vukovar i Dubrovnik.