{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


MESS i Ars Aevi: Izložbe proslavljenih umjetnika iz BiH, Srbije i Hrvatske

F
23.10.2007. u 14:32
0
0
MESS i Ars Aevi: Izložbe proslavljenih umjetnika iz BiH, Srbije i Hrvatske
0
MESS i Ars Aevi: Izložbe proslavljenih umjetnika iz BiH, Srbije i Hrvatske
U okviru 47. internacionalnog festivala MESS sutra 24. oktobra u Galeriji "Preporod" u 19.00 sati bit će otvorena izložba "Crteži" autora Halila Tikveše.
"Crteži" su, prema riječima autora, radovi sa samog početka njegove slikarske karijere, nastali od 1960. do 1970. godine. Rađeni su na papiru manjeg formata i predstavljaju svojevrsni putopis s terena Hercegovine.

"Radovi imaju lirsko-realistički pristup podneblju Hercegovine. Oslikavaju ljude i pejzaže a tehnika je precizna, veoma čitljiva i dostupna široj javnosti", kazao je Tikveš danas na konferenciji za medije.

Dan kasnije, 25. oktobra u Galeriji "Collegium artisticum" u 18.00 sati bit će otvorena izložba novosadskog umjetnika Zorana Gašija "Vodena bašta -Rezusi nizije Meta-makulature".

Prema riječima autora, izložba je koncipirana u tri faze koje su refleksija njegovog razmišljanja, njegove vizije o životu u Vojvodini "na dnu mora" te neprestanog davanja sebe u slike koje nastaju.

"Slikarstvo je svojevrsno 'samoubistvo na rate'. Svaki put otkinete dio sebe a znate da nikada nećete naslikati idealnu sliku", kazao je Gaši.

Na konferenciji je najavljena i izložba, odnosno postavka "Linija kao dimenzija prostora" proslavljenog bh. i hrvatskog umjetnika te jednog od osnivača Kolekcije Ars Aevi Deana Jokanovića Toumina. Prostorna instalacija kojom će se predstaviti sarajevskoj publici već je bila postavljena u Francuskoj i Zagrebu a svoju treću preobrazbu i prikazivanje ostvarit će u Galeriji "Collegium artisticum" 26. oktobra u 18.30 sati.

MESS sve najavljene izložbe realizira u suradnji s Ars Aevijem.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: