Kultura
0

MESS: "Euridikin krik" u Narodnom pozorištu

FENA
Studio Oyunculari (Studio igrači) prezentirala je sinoć u Narodnom pozorištu u Sarajevu specijalnu strukturu teatra koji je baziran na verbalnoj artikulaciji, tempu, matrici svjetla i sjene i besprijekornoj koordiniranosti.

Predstava Euridikin krik treća je u trilogiji o Edipu kojom se kontinuirano bavi ovaj studio. Studio vodi jedna od najpoznatijih glumica, redateljica i konceptualnih umjetnica Turske Sahika Tekand. «Euridikin krik» je njen autorski projekat.

On je alarmantan poziv gledatelju da promišlja pitanja života i smrti a da pri tome koristi sva imaginativna sredstva. Krik u figurativnom i u stvarnosnom značenju na sceni demonstrira važnost slobode izričaja, ljudske potrebe za dostojanstvom i za uvažavanjem prava drugog i drugačijeg. Kroz helensku dramu dobro uvježbani ansambl upečatljivim tjelesnim sredstvima i u modernom muzičkom filmskom aranžmanu kreira po Metrixu jedan novi kod ekspresije koji sigurno nikoga ne ostavlja ravnodušnim. «Studio igrači» povezuju mitološko i etničko i kroz svjetla pozornice i intenzivno govorenje bacaju težište svoje priče na zaglušenost komunikacije u današnjem svijetu demonstrurajući bitnost konekcije i suosjećanja među ljudima. Kroz lik kralja Tebe koji govori ključne i agresivne riječi dobro uigran anasambl «Studija igrači» kreira jednu dramu bez posebnih glumačkih elemenata pokazujući da je snaga riječi iznad svega. Istovremeno, insisitiranje na sili kao dokazu moći kralja Tebe postaje prećica njegovog usmaljenja i potpuni gubitak autoriteta.

Turski teatar nije čest gost na bh. pozornicama pa je ovo pojavljivanje Tekandovog «Euridikinog krika» posebna prilika za upoznavanje rada modernog pozorišta u Turskoj, saopćeno je iz MESS-a.