Kultura
0

MESS 2007: Ponoćni koncerti teatarske i ambijentalne muzike

Klix.ba
Za ovogodišnji, 47. Internacionalni teatarski festival MESS, osmišljen je veoma interesantan muzički koncept. Za sve one koji žele da se opuste i uživaju, MESS će upriličiti tri Ponoćna koncerta.

Od danas su, za ovaj MESS-ov prateći program, u prodaju puštene karte koje se mogu kupiti u prostorijama Direkcije MESS Festivala, Maršala Tita 54/I. Cijena pojedinačne ulaznice je 15 KM.

Arturo Annecchino, Italija

Jedan od najcjenjenijih kompozitora teatarske muzike u Italiji, Arturo Annecchino (Arturo Anečino), prvi put ikad u svojoj bogatoj 30-ogodišnjoj karijeri, sviraće uživo koncert sopstvene muzike.

Annecchino će, kao gost 47. MESS-a, svoja dva sarajevska koncerta upriličiti 26. i 27. oktobra u Bošnjačkom institutu. Ovaj italijanski umjetnik će, u jednom intimnom ambijentu, svojom klavirskom interpretacijom stvoriti potpuno opuštenu i nekonvecionalnu atmosferu. Oba koncerta održaće se pod nazivom «Uspavanke“.

Pored koncerata, Annecchino će svjetsku promociju svog novog CD-a „Midnight piano“, imati u galeriji Roman Petrovič, 27. oktobra, a tek krajem novembra će njegov CD u Italiji biti pušten u prodaju.

Sarađivao je sa čuvenim francuskim rediteljem i dramskim piscem, Alfredo Ariasom, za čiji mjuzikl je dobio nagradu Moliere 2000 za najbolju muzičku predstavu. Takođe je sarađivao sa uglednim njemačkim rediteljem i teatrologom, Peter Steinom (Štajn) komponujući muziku za predstavu Faust. Između ostalih sarađivao je i sa Susan Sontag.

Arturo Annecchino pripada jednoj posebnoj generaciji novih, velikih italijanskih muzičara, specifičnih po svom stilu.

Can Atila, Turska / gost Lejla Jusić, BiH

Na trećem ponoćnom koncertu, koji je u sklopu 47. MESS-a planiran za 30. oktobar 2007. u Bošnjačkom institutu, nastupiće eminentni turski kompozitor iz Ankare, Can Atila (Đan Atila). Atila već petnaestak godina stvara muziku za igrane i dokumentarne filmove, teatar, TV drame, te za moderni ples i balet. Can Atilla je inače zvijezda turske elektronske muzike, poznat i cijenjen i u Evropi.

Atilla na sarajevski koncert dolazi sa 5 svojih muzičara, a instrumenti koje koriste za svoje natupe su kombinacija tradicionalnih i modernih. Koncert će uključiti neke pjesme sa njegovog novog albuma Ljubav za Huremom (O velikoj ljubavi Sulejmana Velicanstvenog i njegove žene Hurem Sultan), koji će u prodaji biti u decembru. Pored toga, u 70-tak minuta, koliko će trajati koncert, Can Atila će izvesti niz pjesama sa svojih predhodnih albuma, što uključuje i filmsku muziku.

Gošća na koncertu Can Atile, biće bosanskohercegovačka sopranistica Lejla Jusić, koja pjeva naslovnu numeru na njegovom novom CD-u. Lejla će, pored ove pjesme, izvesti i najpopularnije muzičke numere sa njegovog prošlogodišnjeg albuma.

Inače, između ova dva muzička umjetnika najprije je ostvarena saradnja u turskom filmu Murata Dermana “Sjenke”, za koji je Atila muziku napisao. Pored toga što je bila angažovana na snimanju muzike za “Sjenke”, Lejla Jusić će se i pojaviti u ovom filmu.