Promocija zbornika radova
0

Meša Selimović podrivao jugoslovenski režim

FENA
Meša Selimović je pisac koji pripada svima na čije je jezike prevedeno njegovo djelo, izjavio je večeras u Sarajevu prof. Paul-Louis Thomas sa pariškog univerziteta Sorbona, na svečanom promoviranju zbornika radova "Meša Selimović - dijalog s vremenom na razmeđi svjetova".

Knjiga je nastala kao rezultat prošlogodišnjeg naučnog skupa o slavnom piscu u Parizu u povodu 100. godišnjice njegovog rođenja.

  • Njegova tematika, kao što su ljubav ili vlast, aktuelne su za svakog čovjeka, u svakom vremenu i na svakom mjestu na zemaljskoj kugli, kazao je prof. Thomas, koji je jedan od urednika zbornika.

Naglašavajući da djelo Meše Selimovića ima šta da kaže i u 21. stoljeću, on je kazao da je za njega glavna poruka Mešinog djela to da svaki čovjek u nekom trenutku svog života može da bude stavljem pred strašan izbor koji će oblikovati njegov život.

Drugi urednik zbornika radova Sava Anđelković, također profesor na Sorboni, kazao je da su autori odabrani na osnovu poznavanja djela Meše Selimovića i da se radi o univerzitetskim profesorima iz Francuske, Njemačke, BiH, Hrvatske, Srbije i Crne Gore.

Kazao je kako u knjizi preovladavaju nova tumačenja Meše Selimovića kao autora koji podriva jugoslavenski režim, što bi trebalo biti dovoljno da čitaoce zainteresira za knjigu.