Perspektivna glumica
152

Merima Lepić-Redžepović: Žene još uvijek nisu ravnopravne, empatiji smo zalupili vrata

Piše: E. Lj.
Foto: I. Š./Klix.ba
Merima Lepić-Redžepović (Foto: I. Š./Klix.ba)
U predstavi "Gazi Husrev-beže ili Bukagije" koja je prošle sedmice premijerno izvedena na sceni Narodnog pozorišta Sarajevo, bh. glumica Merima Lepić-Redžepović utjelovila je Sevdu, suprugu plemića bh. porijekla i jednog od najznačajnijih bosanskih vladara.

Merima Lepić-Redžepović bila je sjajna na sceni i nesumnjivo je da će je pozorišna publika pamtiti i po ulozi Gazi Husrev-begove supruge Sevde, žrtve jednog sistema koji joj apsolutno nije naklonjen.

"Bio je izazov igrati ženu u tom periodu, naročito ženu u ekstremnim okolnostima koje je upravo ta sredina nametnula. Ali ono što je poražavajuće jeste to što je aktuelnost tog komada i ličnosti koju tumačim danas apsolutno jednaka. Žene još uvijek nisu istinski ravnopravne. Još uvijek za isti posao koji rade muškarci nisu jednako plaćene, porodilje se još uvijek žale na naknade koje ili nemaju ili su minimalne itd. Mentalna higijena nam je na minus nula. Radeći na ovoj ulozi stekla sam dojam jedne čistoće, uprkos velikoj tragediji koju danas nažalost ne vidim. Empatiji smo odavno zalupili vrata", rekla je Lepić-Redžepović.

Ovacije na premijeri drame "Gazi Husrev-beže ili Bukagije"

Dodaje kako je za glumca izazov svaka nova uloga koja predstavlja korak naprijed i pomaže u njegovom glumačkom napredovanju i sazrijevanju.

"Kada prolazite jedan glumački proces u kojem na svakoj probi pokušavate otkriti jedan novi dio uloge dajući joj nešto svoje, stečeno sredstvima koja nam gluma kao jedan ozbiljan zanat nudi, onda možete reći da ste profitirali. Ja vjerujem da ne postoje male i velike uloge. Vjerujem samo u glumački zanat i da apsolutnom uobraziljom stvaramo okolnosti, od kojih glumačkim sredstvima stvaramo događaj koji je istina. Tako je naravno i s ovom ulogom", rekla je.

Ekipa ove predstave je nakon premijernog izvođenja ispraćena aplauzom i stojećim ovacijama.

"Publika je dobro prihvatila predstavu. Sjajan ansambl glumica i glumaca koji su istinski i vrlo posvećeno stvarali nešto što scena voli, a to je istina, svakako je tome doprinio. Spoj divnih ljudi i vrsnih zanatlija koji su svojim kreacijama putovali kroz date okolnosti zaista je nešto što ovu predstavu ističe i čini vrlo posebnom", naglasila je.

Prvu reprizu drame "Gazi Husrev-beže ili Bukagije" možete pogledati 7. novembra.

O glumi kao životnom pozivu

Članica je Ansambla Drame Narodnog pozorišta Sarajevo, a glumu je diplomirala 2010. godine na Akademiji scenskih umjetnosti u Sarajevu u klasi profesora Admira Glamočaka u ulozi Gige Barić u komadu "Bez trećeg" Milana Begovića.
"Uvijek volim reći da nisam birala glumu, niti gluma mene. Našle smo se, kao drugarice. Upisala sam Akademiju scenskih umjetnosti i to je za mene zaista bio jedan divan period života. Akademija je mjesto na kojem radite 25 sati na dan, ali meni to nije predstavljalo problem. Radila sam, učila od vrsnih profesora i posvetila se nečemu što me ispunjavalo. Gluma je moj poziv, ispunjava me i smatram da sam privilegovana jer se bavim onim što volim. Volim raditi i istinski napredovati svaki dan. Život treba osvijestiti i znati da ga čini milion malih stvari bez kojih nema istinskog življenja", poručila je.

Debitovala je u Narodnom pozorištu Sarajevo u predstavi "Balada o Omeru i Merimi" reditelja Sulejmana Kupusovića u kojoj je utjelovila Merimu i te se uloge uvijek rado sjeti.

"Naravno, dolazak na audiciju je morao biti na vrijeme. Ja sam se vozila jednim vozom pa drugim i stigla sam na vrijeme, jer na moju sreću voz nije kasnio tog dana", rekla je.

Svoj talent je, osim na pozorišnim daskama, pokazala i na filmskom platnu, a publika je pamti po ulogama u filmovima "Na putu" i "Venuto al Mondo" u kojem je bila dublerka Penelopi Cruz.

"Na period saradnje s Penelopom Cruz i plejadom imena iz holivudske A produkcije gledam kao na jedan period koji se dogodio kao nešto važno što se zove poklapanje zvijezda. Provela sam mnogo vremena na setu, naučila mnogo, upoznala divne ljude. Nažalost, to se kod nas ne dešava često jer je film ovdje poput incidenta. Vjerujem da budućnost nosi neko bolje i produktivnije vrijeme za sve nas", rekla je Lepić-Redžepović na kraju razgovora za Klix.ba.