Dom mladih
0

Mercan Dede drugi put na Jazz Festu

Sarajevo-x.com
Mercan Dede
Mercan Dede
Četrnaesti Jazz Fest Sarajevo 2010 predstavit će 6. novembra na Groove Stageu u Domu mladih turskog multiinstrumentalistu Mercana Dedea i Tribal Quartet.

Osim pod imenom Mercan Dede, ovaj muzičar koji svira nej, bendir i druge instrumente, nastupa i pod pseudonimom DJ Allen Arkin. Kao umjetnik inspiriran je sufizmom, a u svojoj muzici uspješno kombinira tursku tradiciju sa savremenim elektronskim izrazom. Njegov ansambl okuplja mlade, ali vrsne instrumentaliste od kojih mnogi nastupaju sa Dedeom od najranijeg djetinjstva.

Nastupi Mercan Dedea i njegovog Tribal Quarteta svojevrsna su audio-vizuelna putovanja na kojima ovaj turski umjetnik istražuje razne koncepte. Imali su zapažene nastupe na mnogim jazz festivalima. Mada na prvi pogled podsjeća na običnog DJ-a koji stoji iza dva gramofona, tu svaka sličnost prestaje. Dede svira nej i okružen je umjetnicima čija muzika na trenutke podsjeća na duhovnu muziku na koju publika širom svijeta oduševljeno reaguje. Prije tri godine, Dede je održao nezaboravan koncert u Bosanskom kulturnom centru, a ove godine će se ponovno predstaviti publici Jazz Festa.

BBC Radio 3 nominirao ga je 2004. i 2005. godine za World Music Award u čak dvije kategorije, navodeći pri tome: “Mercan Dede u ulozi muzičara i producenta vješto kombinira istočnjačku duhovnu tradiciju sa modernim ambijentalnim zvukom i na taj način stvara jedinstvenu mješavinu starog i novog, duhovnog i svjetovnog, istoka i zapada.”

Ulaznice za ovaj nastup mogu se kupiti od 25. oktobra u box officeu BKC-a, te na platou Skenderija. Cijena ulaznica u pretprodaji će biti 20% niža, te će iznositi 24 KM. Na dan koncerta, cijena ulaznica će biti 30 KM. Više informacija na www.jazzfest.ba.