Kultura
24

Memorijalna Galerija 11/07/95 nominovana za najbolji muzej Evrope

Klix.ba
Pod pokroviteljstvom Vijeća Evrope, Evropski muzejski forum (European Museum Forum) i ove godine je organizirao prestižno muzejsko takmičenje EMYA 2016 – izbor za najbolji evropski muzej godine.

Program ovogodišnje EMYA-e odvijao se u mjestu Tolosa (International Puppet Centre) i San Sebastianu (San Telmo Museum) u regiji Baskija, na sjeveru Španije u periodu od 5. do 9. aprila. Za nagradu Europski muzej godine ove godine nominirano je 49 muzeja iz 24 evropske zemlje.

Na listi nominiranih za prestižnu nagradu EMYA našla se ove godine i Memorijalna Galerija 11/07/95 iz Sarajeva. Zajedno s predstavnicima trenutno najboljih evropskih muzeja, Galerija 11/07/95 je imala priliku da predstavi svoj rad, instituciju i način djelovanja pred više od 200 učesnika iz 29 evropskih zemalja. Sama nominacija za EMYA nagradu predstavlja izuzetno postignuće za ovu instituciju, budući da se nominacijom Galerija 11/07/95 pozicionirala na mapi evropske muzejske scene. EMYA manifestacija, osim što ima takmičarski karakter, ima za cilj i da predstavi nove muzejske tokove, prezentira promjene i nove tendencije muzejskog djelovanja, kao i da reflektira ulogu i poziciju muzeja u društvu.

Galeriju 11/07/95 predstavili su Tarik Samarah, osnivač i direktor ove institucije, kao i autor stalne postavke i Anela Hakalović, koordinatorica programa Galerije 11/07/95. U svom izlaganju oni su istakli inovativnu formu ove institucije koja kao hibrid galerijskog i muzejskog prostora s jedne strane kroz memorijalni aspekt čuva sjećanja na genocid u Srebrenici, najveći zločin u Evropi nakon Holokausta nad Jevrejima, a s druge strane nastoji intervenisati u aktuelni historijski trenutak, uspostavljajući vezu između onoga što se desilo u Srebrenici i trenutnih historijskih događanja.

Osim predstavljanja muzejskih institucija, EMYA manifestacija ima za cilj i razmjenu iskustava i uspostavljanje i međusobnih veza među muzejima. Na tom polju, Galerija 11/07/95 uspostavila je značajne kontakte s Euskal muzejom u Gerniki, kojem je poklonjen rad „1945-1995-2015“ Tarika Samaraha, te s Gernika Peace muzejom, posvećenom bombardiranju Gernike tokom Španskog građanskog rata.

Osim Galerije 11/07/95 na manifestaciji EMYA 2016 ove godine predstavljen je još jedan muzej iz Bosne i Hercegovine – radi se o Muzeju Hercegovine iz Mostara koji se na ovom prestižnom takmičenju predstavio sa svoja četiri odjeljenja (Spomen kuća Džemala Bijedića, Odjeljenje književnosti u Ćorovića kući, Muzej Stari Most i Interpretacijski centar).

Evropskim muzejom 2016. proglašen je muzej Polin iz Varšave – Muzej historije poljskih Jevreja, nagrada Vijeća Europe za posebna postignuća u promociji evropske kulturne baštine pripala je Europskom centru solidarnosti iz Gdanjska, nagradu Silletto osvojio je Gradski Muzej Vukovar, dok je nagradu Kenneth Hudson, nazvanu po osnivaču EMYA-e, koja se dodjeljuje muzeju/osobi/projektu/skupini ljudi za neobično, odvažno ili kontroverzno dostignuće, dobio amsterdamski muzej Micropia.

Povodom predstavljanja Galerije 11/07/95 na ovogodisnjoj EMYA, Tarik Samarah, direktor i osnivač ove institucije, izjavio je sljedeće:

„Nominacija za EMYA 2016 i predstavljanje Galerije 11/07/95 na ovoj prestižnoj muzejskoj manifestaciji rezultat je dosadašnjeg rada i nastavak već prethodno zacrtanog puta koji ima za cilj da Galeriju 11/07/95 pretvori u prepoznatljivu kulturnu instituciju na kulturnoj mapi Evrope. Za Galeriju 11/07/95 je velika čast što se našla među prestižnim evropskim muzejima, ali moram reći i da smo ponosni da se Galerija po kvalitetu, konceptu i načinu na koji prezentira svoj sadržaj, može mjeriti sa puno većim, kompleksnijim i značajno skupljim.

Podsjećamo da je Galerija 11/07/95 otvorena prije nešto više od tri godine, uz pomoć TIKA-e – Agencije za međunarodni razvoj i koordinaciju Republike Turske i Opštine Stari Grad na čelu s načelnikom Ibrahimom Hadžibajrićem. Prostor Galerije 11/07/95 projektovao je tim koji čine Nedžad Hrelja i Lada Maglajlić, a stalna galerijska postavka tematski je posvećena genocidu u Srebrenici. Odlazak tima Galerije 11/07/95 na manifestaciju EMYA 2016 pomogao je Turkish Airlines.

U dosadašnjem radu Galerija 11/07/95 realizirala je niz značajnih projekata, organizovala izložbe svjetski poznatih umjetnika, te svakodnevno edukovala posjetitelje. Protekla godina bila je izuzetno značajna i izazovna za Galeriju 11/07/95 s obzirom na to da je predstavljala dvadesetu godišnjicu genocida u Srebrenici, a aktivnosti su primarno usmjeravane ka internacionalnoj afirmaciji priče o Srebrenici. Predstavljanje na manifestaciji EMYA 2016 Galerije 11/07/95 rezultat je dosadašnjeg uspješnog rada ove institucije.