{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


'Melodije uma i neuma' na Zimskom salonu knjige

F
16.12.2009. u 18:10
0
1
'Melodije uma i neuma' na Zimskom salonu knjige
0
'Melodije uma i neuma' na Zimskom salonu knjige
U okviru V Zimskog salona knjige jedan od pratećih programa je kabaretsko-satirični poetski nastup Predraga Lucića i Borisa Dežulovića - "Melodije uma i neuma".
Riječ je o programu koji je postao prepoznatljiv u regionu i za koji vlada i najveći interes.

Dva bivša urednika i novinara splitskog sedmičnika Feral Tribune pjevaju svoju satiričnu poeziju, koja se tiče aktuelne suitucije u regiji.

Uz Lucića i Dežulovića nastupit će i bh. književnik Benjamin Isović.

O uspjehu 'Melodija uma i neuma' i počecima književnog programa koji je postao brend, za FENU je govorio Predrag Lucić.

- Neki prapočetak "Melodija uma i neuma" dogodio se prije šest godina u Sarajevu, nakon promocije moje knjige "Haiku haiku jebem ti maiku". Dok sam ja čitao, Boris Dežulović i Benjamin Isović su u knjizi označavali pjesme koje bi se dale pjevat. I onda smo pjevali do šest ujutro.

Tako da se sada vraćamo na mjesto zločina.

Te sarajevske noći je s nama bila i Drinka Gojković koja nas je poslije pozvala u Beograd i tamo smo, umjesto nekakvog klasičnog čitanja, napravili zajedničku zezanciju. I od tada, evo već skoro tri godine, pičimo okolo, čitamo i pjevamo, Boris "Pjesme iz Lore" a ja pjesme iz Ferala i Betona.

To se pretvorilo u neku vrstu kabarea koji ima svoje stalne točke, ali i puno toga što se mijenja od nastupa do nastupa. Publika reagira tako da nam nije žao što poderemo glasove i svuda nam postavljaju isto pitanje: "Kad ćete opet doći?". I onda dođemo ponovo i u Užice i u Zagreb, Beograd, Pulu... A i u Splitu smo nastupali nekoliko puta.

Nedavno smo u Mostaru, u Abraševiću, imali prvi nastup na teritoriju BiH, i šta da ti kažem... Mostarcima se nije odlazilo iz Abraševića, a bogami ni nama. Pjesmu "Stade se cvijeće Rosom kititi" otpjevali smo tri puta, zadnja dva skupa s publikom.

I eto, sve ono što smo u Sarajevu prije šest godina napravili slučajno, sada ćemo napraviti namjerno, kaže Lucić.

'Melodije uma i neuma' održat će se 19. decembra u Pozorištu mladih sa početkom u 20 sati.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: