Kultura
0

Melanholični Mostar Sevdah Reunion - oda bolesnom prijatelju

Piše: A. P.
Foto: D. S./Klix.ba
Posljednja noć na Sarajevo Sevdah Festu (Foto: Davorin Sekulić/Klix.ba)
Osmočlani bend Mostar Sevdah Reunion sinoćnjim koncertom u Bosanskom kulturnom centru zatvorio je ovogodišnji vrlo uspješan Sarajevo Sevdah Fest.

Grupa je zbog bolesti vokala Ilijaza Delića nastupila u malo drugačijem sastavu, uz sarajevsku legendu sevdaha Arifa Alajbegovića.

Nedeljko Kovačević je za svog kolegu iz benda i dobrog prijatelja Ilijaza rekao da je 15 godina sjedio ili stajao pored njega, ali da ga sada nema jer je teško bolestan. Mostarca je potom publika pozdravila gromoglasnim aplauzom.

Koncert su otvorili baladom "Srce više nije moje", a potom su slijedili "Mostarski dućani", "Sojka ptica", "U lijepom starom gradu Višegradu", "Lijepa hanuma", "Đela Fato, đela zlato"... Publika je posebno veselo dočekala "Eminu", dok je u nastavku uslijedila "Grana od bora", "Duni vjetre", "Vranjanka", "Karanfile, cvijeće moje", "Snijeg pade na behar na voće"...

Cijela dvorana je otpjevala i "Ružo moja" i "Noćas mi srce pati", a MSR je za kraj nastupa u Sarajevu, pred publikom kojoj su poručili da je najbolja, ostavio pjesmu koja je obilježila njihovu 15-godišnju karijeru, "Čudna jada od Mostara grada".

Nakon dva sata melanholičnih i nešto življih numera, uz sjajnu muzičku pratnju, Mostar Sevdah Reunion je vraćen na bis na kojem su otpjevali "Moj dilbere" i pozdravili se sa publikom u gradu u koji se često vraćaju.