Kultura
15

"Medvjed" i Zijah Sokolović u nedjelju na sceni SARTR-a

Klix.ba
Na sceni Sarajevskog ratnog teatra u nedjelju, 5. marta s početkom u 20 sati, u sklopu programa Festivala Sarajevska Zima 2017., bit će izvedena gostujuća predstava "Medvjed" rađena prema tekstu A. P. Čehova.

U predstavi, koja je svoju premijeru doživjela 19.05.1997. godine u Ljubljani, učestvuju Jazz trio Lolita Ljubljana i Zijah A.Sokolović.

Već u prvoj slici predstave instrumenti se izdvajaju kao likovi, saksofon kao Jelena Ivanova Popova, a bas gitara kao sluga Luka, i započinju dijalog na osnovu Čehovljevog teksta. Svaki instrument uzima integralni tekst svoga lika, pretvara ga u muziku i pomoću nje vodi dijalog. Muzika bubnjeva oslikava karaktere likova, komentariše situacije i međusobne odnose. Tako instrumenti muzikom "glume" Čehovljeve likove i postaju "glumci", a glumac glumom postaje "instrument".

Preplitanjem i spajanjem ova dva umjetnička načina izražavanja, muzike i teksta, glumca i muzičkih instrumenata, teatarska iluzija dobija hrabru i neobičnu, rijetko interesantnu dimenziju. To je nastavak traganja za novim prostorima umjetnosti.

Predstava "Medvjed" pobjednik je pozorišnog konkursa Ljubljana Grad Kulture i 22 Grand Prix nagrade na pozorišnim festivalima širom svijeta.