8.-16. februar
48

Međunarodni trijenale grafike i izložba Dževada Hoze u Umjetničkoj galeriji BiH

Klix.ba
Nevenka Arbanas, Grand prix
Nevenka Arbanas, Grand prix
U Umjetničkoj galeriji BiH će u četvrtak, 8. februara, biti otvorene dvije izložbe - 1. međunarodni trijenale grafike Livno i izložba Dževada Hoze. Riječ je o nastavku uspješne saradnje Franjevačkoga muzeja i galerije Gorica-Livno i Umjetničke galerije Bosne i Hercegovine.

"Manifestacija 1. međunarodni trijenale grafike Livno nastavak je njegovanja fenomena bosanskohercegovačke grafike, prilika za nove međunarodne umjetničke saradnje i mjesto uvida u aktualne grafičke tendencije", saopćeno je iz umjetničke galerije BiH.

  1. međunarodni trijenale grafike Livno okupio je 109 umjetnika iz 33 zemlje svijeta, a na izložbi u Sarajevu bit će predstavljeno 76 umjetnika iz 28 zemalja.
Dževad Hozo, Par
Dževad Hozo, Par

Prateći program 1. međunarodnog trijenala grafike Livno je samostalna izložba Dževada Hoze, osebujnog grafičara, pisca, estetičara, akademika i pedagoga koji je iškolovao generacije i generacije grafičara.

"Dževad Hozo je cjeloživotnim angažmanom te predanim radom i ljubavlju prema grafici i studentima dao svoj monument grafici. Iz njegovog bogatog opusa na izložbi u Sarajevu bit će predstavljena djela iz ciklusa: Iz Makove mape, ciklusa Suočenja, iz ciklusa Sarajevske pasije (Hommage Maku Dizdaru) te ciklus na kojem autor radi zadnjih nekoliko godina, Autobiografika – Virtualni koncerti Dževada Hoze", saopćeno je iz umjetničke galerije BiH.

Posjetioci će izložbe moći pogledati do 16. marta 2018. godine.