Kultura
75

Međunarodni sajam knjige u Skenderiji vraća povjerenje u knjige

Piše: Ermina Skorupan-Husejnović
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
"Riječ-knjiga-univerzum" moto je 26. međunarodnog sajma knjige, koji će se u Sarajevu održati od 23. do 28. aprila. Sajam će biti otvoren na Svjetski dan knjige i autorskih prava, a ulaz za posjetioce će biti besplatan.

"Centar Skenderija se uspješno bavi organizacijom ovog sajma više od 40 godina, a posebno smo ponosni na ovaj Sajam knjige koji je postao brend i sinonim uspješne organizacije", rekao je direktor Centra Skenderija Hajriz Bećirević.

"Ove godine smo prevazišli mnoge prepreke i zaokružili ovaj projekt. Na sajam se prijavilo 60 domaćih i 35 stranih izlagača. Pratimo stanje na tržištu i potražnju naše publike, pa smo se odlučili sniziti cijene sajamskih usluga i osigurali besplatan ulaz za posjetioce", dodao je Bećirević.

Ibrahim Spahić je podsjetio na skoro otvaranje obnovljene Vijećnice i podsjetio na važnost ovog objekta za njegovanje knjige.

"Riječ je nešto što nas više ne drži, potpisuje se mnogo ugovora, ali se to ipak ne drži. I univerzum je nestabilan. Cilj nam je da vratimo povjerenje u riječi i povjerenje u knjige i da bh. univerzum preko Bosanske kuće dobije novi smisao. Ovaj sajam je bio veliki izazov za izdavače i oni su, bez obzira na umanjenje troškova od 30 posto i bez obzira na besplatan ulaz, napravili najveću stvar, pokazali su povjerenje u ovaj projekt", izjavio je Spahić.

Ajdin Šahinpašić, direktor TDK Šahinpašić, koja je organizator sajma, naglasio je da će sajam biti zvaničan i svečan, kako je publika i navikla.

"Protekle tri godine smo imali malo lutanja i traženja zbog pada krova ledene dvorane, pa smo se odlučili da sajam organizuje samo u dvoranu Mirza Delibašić. Dvije bitne manifestacije prate sajam - manifestacija bibliotekarstva i izložba Herthe Muller“, podsjetio je Šahinpašić.

Partner sajma je Udruženje izdavača i knjižara Bosne i Hercegovine. Bit će otvoren u 10 sati ujutro, a prvi posjetilac će, kao i dosad, biti simbolično nagrađen. Ljubitelji knjige će sajam moći posjetiti u terminu od 10 do 19 sati, a otvorit će ga Ivan Kordić, pjesnik i član PEN Centra BiH.