Kultura
0

Međunarodni sajam knjiga "Banja Luka 2015": Najčitaniji Maktub i Rukopis nađen u Akri

Piše: T. Č.
Foto: Klix.ba
Foto: Klix.ba
Jubilarni 20 Međunarodni sajam knjiga "Banja Luka 2015" na kome se predstavilo više od stotinu izlagača iz BiH, Srbije, Crne Gore i Hrvatske, privukao je veliki broj ljubitelja pisane riječi.

Uprkos tome što je broj novih naslova nešto skromniji nego prethodne godine izdavači su zadovoljni posjetom i prodajom, a razlog su kažu i sajamske cijene koje su niže za 20 do 50 posto.

Najtraženije knjige na ovogodišnjem sajmu su romani "Maktub" i “Rukopis nađen u Akri Paula Coelha, te "Teslina pošiljka" autorice Vanje Bulić.

Također pri vrhu su se našli i naslovi sve popularnijih stvaraoca sa Istoka koji kroz zanimljive radnje i likove čitalačkoj publici otkrivaju udaljene kulture i običaje.

Riječ je o romanu "Bezobrazno smeđe" turske autorke Hande Altajli, kao i naslovu "1Q84' ", trenutno najpoznatijeg savremenog japanskog pisca Harukija Murakamija.

Milan Kondić, u ime sarajevske izdavačke kuće "BuyBook" kaže da je zadovoljan posjetom sajma.

"Traži se sve, od svjetskih klasika, preko trilera, bestselera, do knjiga nobelovaca, posebno Ive Andrića", kaže Kondić i preporučuje čitanje knjige "40 pravila ljubavi" turske književnice Elif Shafak.

Što se tiče dječijih knjiga, za kojima je također vladalo zavidno interesovanje najtraženija je bila "Enciklopedija pitanja i odgovora".

Na štandu "Mali princ" kažu da je očigledno da djevojčice više vole čitati od dječaka, a načešće se odlučuju za knjige autorice Cali MacKay.

Pored brojnih knjiga građanima su veliku pažnju privukli i poznati književnici Miodrag Lazarević, Ljiljana Habjanović-Đurović, Vesna Kapor i Dragan Velikić koji su se družili sa poštovaocima njihovog književnog opusa.

Za sve ljubitelje pisane riječi vrata dvorane "Borik" bit će otvorena do 21. septembra od 10 do 20 sati, a cijena ulaznice iznosi jednu konvertibilnu marku.