Sedma edicija
0

Međunarodni poetski susreti posvećeni Izetu Sarajliću

Sarajevo-x.com
U dane 3., 4. i 5. oktobra 2008. u Sarajevu, u Kino-teatru Prvi maj/Kino Bosna (Alipašina 19), odvijat će se sedma edicija “Međunarodnih poetskih susreta” posvećenih Izetu Sarajliću.

Ovaj događaj nastao je 2002. godine, neposredno nakon Sarajlićeve smrti, kako bi bio ostvaren njegov san tj. vraćena, poslije ratne tragedije, velika međunarodna poezija u Sarajevo.

Samo nekoliko godina od okončanja svih strahota i strašne opsade, ponovno smještanje u grad projekta koji u svom fokusu ima kulturu susreta, upoznavanja, razmjene i bratstva, poprimilo je simboličku i političku vrijednost. Namjera Doma poezije iz Baronissija/Salerna (Casa della poesia ) bila je dovesti u Sarajlićev grad Njegove prijatelje pjesnike, saputnike u mnogim avanturama, i omogućiti im da se susretnu sa pjesnicima iz Sarajeva i ex Jugoslavije. Sarajliću se tako, kroz poeziju i pjesnike koji se prisjećaju Njegove ironije i melanholije, poezije i pjesama, odaje počast iz godine u godinu i u Njegovom gradu.

Manifestacija, kojom koordinira Dom poezije i koju organizira Ambasada Italije u Sarajevu, moguća je zahvaljujući saradnji različitih italijanskih i inostranih institucija i sponzora (Grad Sarajevo, P.E.N. Centar BiH, Asocijacija nezavisnih intelektualaca «KRUG 99» iz Sarajeva, Udruženje bh.-italijanskog prijateljstva "Dante Alighieri", Regija Campania, Centre Andrè Malraux iz Sarajeva, Intesa Sanpaolo d.d., SOL d.d. (Monca), Italsvenska-Grupacija CRABO d.d. (Udine), Ambasada Španije u Sarajevu i Ministarsto kulture Španije, Ambasada Švedske u Sarajevu, P.E.N. Centar Slovenije, International Writers Program, Foundation for the Production and Translation of Dutch Literature iz Amsterdama, Institut Camões iz Portugala, Ministarstvo kulture i Ministarstvo vanjskih poslova Urugvaja, Ministarstvo kulture Luksembruga i UTL/Cooperazione italiana – Sarajevo), koji velikodušno doprinose realizaciji događaja.

Tokom ovogodišnjih susreta bit će projektirani video uradci u kojima Sarajlić i drugi pjesnici čitaju svoju poeziju; Seminarski i kolateralni dio sedme edicije posvećen je poetskom filmu Pier Paola Pasolinija, čiji će filmovi (prevedeni i titlovani za ovu prigodu) "Zemlja viđena s Mjeseca“, "Šta su oblaci“ i "Ricotta“, biti prikazani; Tijekom tri večeri, tradicionalno, odvijat će se reading pjesnika učesnika. Ove godine, s ponosom najavljujemo slijedeće pjesnike: Giuseppe Conte i Giancarlo Cavallo (Italija), Giacomo Scotti (Italija/Hrvatska), Miroslav Košuta (Italija/Slovenija), Josip Osti (BiH/Slovenija), Marko Vešović i Almir Kolar (BiH), Jasmina Ahmetagić (Srbija), Sinan Gudžević (Hrvatska/Srbija), Pieter Boskma (Holandija), Abdellatif Laabi (Maroko), Felix Grande i Guadalupe Grande (Španija), Francis Combes (Francuska), Cletus Nelson Nwadike (Nigerija/Švedska), Kama Sywor Kamanda (Demokratska Republika Kongo/Luksemburg), Ivo Machado (Portugal) i Rafael Courtoisie (Urugvaj).