Baščaršijske noći
2

Međunarodni festivala folklora Sarajevo 2012 17. jula

Klix.ba
U sklopu Baščaršijskih noći, u utorak, 17. jula, održat će se ceremonija svečanog otvorenja XV međunarodnog festivala folklora Sarajevo 2012. Na platou BBI Centra (Trg djece Sarajeva) u 21 sat će nastupiti ansambli iz Mađarske, Sjevernog Kipra, Italije, Turske i Albanije, ali i folklorni ansambli iz Bosne i Hercegovine.

Prije samog nastupa, oko 300 učesnika festivala će u defileu proći ulicama Sarajeva, a na Sebilju, Platou Katedrale i Trgu Oslobođenja-Alija Izetbegović će izvesti kratak program.

Međunarodni festival folkora Sarajevo 2012. traje od 16. do 21. jula. Idućih dana koncerti će se održati u Općinama: Novo Sarajevo - 18. jula u 21 sat na sceni kod Zemaljskog muzeja, Vogošća - 19. jula u 21 sat ispred Doma kulture u Vogošći, te Stari Grad - 20 jula, gdje će se održati zatvaranje Festivala na Centralnoj pozornici Vijećnica.

Međunarodni festival folklora Sarajevo 2012 je 2010. godine uključen u međunarodnu folklornu asocijaciju CIOFF (Internacional Council of Organisation for Folklore Festivals and Folk Art – Internacionalni savjet festivala folklora i folklorne umjetnosti) pri UNESCO-u. Uključivanje u ovu značajnu međunarodnu asocijaciju folklornih ansambala predstavlja priznanje za dugogodišnji uspješan rad Festivala, ali i verifikaciju na međunarodnom planu.