Kultura
0

Međunarodni festival "Veče uz tamburu 2012"

SRNA
Banja Luka
Banja Luka
Jedanaesti Međunarodni festival "Veče uz tamburu 2012", kao centralnu kulturnu manifestaciju uz obilježavanje Dana grada Banje Luke, organizovaće ovog vikenda Gradski tamburaški orkestar.

Festival je otvoren za tamburaške orkestre iz svih zemalja, a jedini kriterijum za učešće na festivalu jeste kvalitet ponuđenog programa. Publici će se predstaviti mali tamburaški sastavi od maksimalno 10 svirača.

Prve festivalske večeri nastupiće Kamerni ansambl GTO Banja Luka, Tamburaški orkestar SKUD "Dr Mladen Stojanović" - Prijedor, "Jelaški tamburaši", Tamburaški orkestar RKUD "Pelagić" - Banja Luka i Tamburaški orkestar Muzičke produkcije TV BiH. 

Za drugo festivalsko veče predviđeni su nastupi Gradskog tamburaškog orkestra iz Pljevalja u Crnoj Gori, "Da Capo" iz Požege u Hrvatskoj, "Da ne umre tambura" iz Sremske Mitrovice i Gradskog tamburaškog orkestra iz Banje Luke. 

Gradski tamburaški orkestar 2003. godine pokrenuo je ovaj festival kako bi popularizovao tamburašku muziku, koja u Banjoj Luci i okolini ima tradiciju dužu od jednog vijeka. U ovom orkestru kažu da je pokretanjem i uspješnim održavanjem ovog festivala Banja Luka znatno ojačala svoj ugled među zemljama okruženja, namećući se kao evropski centar tamburaške muzike.

Jedanaesti festival "Veče uz tamburu 2012" održava se u petak i subotu, 27. i 28. aprila, u Kulturnom centru Banski dvor sa početkom u 20.00 časova.