{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Međunarodni festival plesa ZVRK

S
11.9.2010. u 15:19
0
0
Međunarodni festival plesa ZVRK
0
Međunarodni festival plesa ZVRK
Teatar SARTR sezonu 2010-2011 otvara 3. izdanjem Festivala ZVRK koji će se održati od 20. do 23. Septembra 2010. godine u organizaciji Udruženja za edukaciju i nove inicijative u plesnoj umjetnosti u Bosni i Hercegovini ZVRK.
Festival će i ove godine biti održan u saradnji sa Teatrom SARTR , Pozorištem Mladih i uz podršku ambasada Španije i Francuske.

Univerzalni i internacionalni karakter Festivala će i ove godine biti potvrđen učešćem umjetnika iz Španije, Mađarske, Slovačke, Hrvatske i Francuske.


Specifičnost ovogodišne selekcije jeste da su svi autori ujedno i izvođači svojih predstava što publici omogućava jednistven doživljaj kroz najdirektniju moguću komunikaciju ideja.

Zvrk je prvi festival savremene plesne scenske umjetnosti i plesnog teatra ikada viden u Bosni i Hercegovini.

Festival je osnovan 2008. godine od strane bosanskohercegovačkih umjetnica Jasmine Prolić i Sanje Hasagić i u saradnji sa SARTR-om i Narodnim Pozorištem Sarajevo, a uz veliku podršku umjetnika s Balkana, zapadne Evrope, IETM mreže-međunarodne platforme za savremenu scensku umjetnost, Nacionalnog koreografskog centra Josef Nadj, Plesne kompanije CieJasmina iz Francuske, Plesne kompanije Quantumether iz Holandije i mnogih drugih.

Fetival je nastao kao odgovor bosanskohercegovačkih umjetnika iz polja plesne scenske umjetnosti, na nerazumijevanje savremenog plesnog svijeta, nedostatak plesnog festivala kao i na manjak nezavisnih i kritički odredjenih produkcija na domaćoj festivalskoj mapi, uslijed želje da se domaći umjetnici i publika upoznaju sa istinski novim trendovima i idejama, sa radikalnijim scenskim jezikom kao i da se na taj način podstakne domaća produkcija na ovom polju.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Hoćete li gledati novu "Audiciju"?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: