"Banja Luka 2012"
2

Međunarodni festival animiranog filma od 23. do 28. oktobra

SRNA
Peti Međunarodni festival animiranog filma "Banja Luka 2012" bit će održan od 23. do 28. oktobra u Banjaluci, Sarajevu, Gradišci, Trebinju, Bijeljini i Tuzli, saopćili su organizatori.

U takmičarskim programima bit će prikazano 55 animiranih filmova iz 25 država, od čega će u glavnom takmičarskom programu posjetioci Festivala moći pogledati 47 animiranih filmova, a u dječijem programu osam.

Najviše filmova pristiglo je iz država sa najznačajnijom produkcijom animiranog filma, među kojima su Poljska, Francuska, Velika Britanija, Španija, Hrvatska, Rusija, dok je ove godine znatan i broj filmova iz Kanade.

Selekcionu komisiju čine direktor Festivala Goran Dujaković, direktor programa Predrag Solomun i umjetnički direktor Zoran Đerić.

Organizatori festivala napominju da filmovi koji su ušli u takmičarski program predstavljaju reprezentativan presjek aktuelne svjetske produkcije animiranog filma.

Na Festivalu će biti prikazani najnoviji filmovi Teodora Uševa, Sandre Demazije, Simona Masija, Vladimira Leskijeva, te Kaspara Jancisa, te ovogodišnji dobitnik Grand Prixa na Animafestu 2012 - film "Oh Willy", autora tandema Emma De Swaef i Marc James Roels .

Iz BiH, u takmičarskom programu, bit će prikazani film "Mi" Midhata Ajanovića.