Bogat program
101

Međunarodni dan spomenika: Stari grad Dubrovnik kod Ilijaša ima neprocjenjiv kulturološki značaj

M.A.
Foto: F. K./Klix.ba
Foto: F. K./Klix.ba
Obilježavanje Međunarodnog dana spomenika i spomeničkih cjelina bit će upriličeno na Starom gradu Dubrovniku kod Ilijaša 22. juna s početkom u 10 sati. Ova lokacija prema mišljenju brojnih stručnjaka ima neprocjenjiv kulturološki značaj.

Na samom otvaranju ove manifestacije u ime organizatora pozdravni govor će upriličiti načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, dok će govoriti i predsjednica Nacionalnog komiteta ICOMOS u BiH dr. Elša Turkušić-Jurić o sugeriranoj temi iz centrale ICOMOS-a iz Pariza "Kulturni krajolik".

Predstavnik Ministarstva prostornog uređenja Kantona Sarajevo govorit će o kulturnim krajolicima u domaćem zakonodavstvu, a bit će organizirana i izložba i prezentacija kulviranih/urbaniziranih elemenata na prostoru koji zahvata srednjovjekovni grad Dubrovnik i nekropolu Kopošići.

Zatim će svi posjetioci moći i posjetiti nekropole Kopošići i Kopošići II.

Organizatori ovog obilježavanja su Omladinska organizacija "CARPE DIEM" Ilijaš, Udruga žena "SAN" Ljubina, OI "Mladost" Ilijaš i "Nova akropola" - grupa mladih istraživača.

Autobus iz Ilijaša polazi u 08:30, a iz Misoče u 8:45 sati. Najave i rezervacije mogu se izvršiti pozivom na broj telefona: 062/923-704.

Sponzori projekta su Općina Ilijaš i Turistička zajednica Kantona Sarajevo.