Kultura
0

Međunarodna sedmica sjećanja u Srebrenici

Sarajevo-x.com
Treće izdanje Međunarodne sedmice sjećanja u Srebrenici, oficijelno je otvorio u nedjelju, 23. augusta, glasnogovornik gradonačelnika, Osman Suljić, i između ostalog rekao: "Događaje iz prošlosti treba spomenuti zajedno, no ne smijemo tu stati. Sjećanje je nedovoljno, ako čovjek nema hrabrosti pogledati ispred sebe. Eto zašto podržavamo Međunarodnu sedmicu sjećanja. Srebrenica je multietničke građe i sada su tu ljudska prava svima zagarantovana."

U nastavku svečanosti nastupila je lokalna grupa iz projekta Adopt Srebrenica, inicijativa promovirana od Fondacije Alexander Langer i udruženja Tuzlanska Amica. Jedanaest mladih ljudi iz Srebrenice, koji čine dio grupe, kazivali su o prošlosti i o sadašnjosti Srebrenice.

"Prije rata to je bio vrlo aktivan grad s populacijom od 36 hiljada stanovnika. Danas nas ima oko devet hiljada, a industrija koja nas je nekad činila bogatim sada više ne postoji. Ali nekakav razlog za nadu još uvijek imamo. Najvažniji resurs koji treba iskoristiti su ljudi, posebno mladi ljudi. Nadamo se da ćete sa idealima prihvatiti ovaj grad i nositi ga zauvijek u srcu", istakli su.

Fausto Bertoncini, predsjednik Pokrajinskog foruma Siena za saradnju i međunarodnu solidarnost, podsjetio je na razloge zašto je pokrajina Siena, na čelu sa novim predsjednikom Simone Bezzini, odlučila obnoviti svoju angažiranost u Srebrenici: "Nismo ušli u ovu saradnju u korist stanovništva Srebrenice zato što smo dobri, već zato što smo dužni ovom gradu."

Predstava plesne grupe Motus, jedna vrsta kombinacije pozorišta, plesa i kino-predstave, zatvorila je svečanost otvorenja uz buran aplauz. Opera "Iris pod morem" posvećen je Iris Palacio Noelia Cruz, guvernanti iz Hondurasa koja je umrla hrabro se bacivši u vode Argentaria kako bi spasila dijete koje je čuvala.

"Oduševljeni smo sudjelovanjem u kulturnom preporodu bivše Jugoslavije, gdje često dolazimo. Mi smo prijatelji prijatelji Bosanaca i za nas, Sarajevo je drugi dom", rekla je Rosanna Cieri, direktorica predstave.