Šemsudin Gegić
0

Međunarodna premijera "Nostalgičnih satova"

FENA
Dugometražni dokumentarni film "Nostalgični satovi" bh. reditelja Šemsudina Gegića zabilježit će sutra međunarodnu premijeru na 14. internacionalnom televizijskom festivalu u Baru, koji će biti otvoren večeras u tom crnogorskom gradu.

Potvrdio je to danas Feni reditelj Gegić, naglašavajući da će ovogodišnju festivalsku selekciju obilježiti iznimno jaka konkurencija filmskih ostvarenja najmoćnijih svjetskih TV produkcija, među kojima su i one iz Amerike, Rusije, Kanade, Italije, Japana, Engleske i Austrije.

Čak 187 filmova iz 45 zemalja svijeta prijavilo se za učešće na ovogodišnjem barskom festivalu, dok je tročlani žiri u zvaničnu selekciju uvrstio 71 film iz 35 zemalja.

Ostvarenja će se takmičiti u tri kategorije - igrani, dokumentarni i ekološki film.

Gegić će sa svojim filmom, rađenim u koprodukciji Federalne televizije i Flash produkcije, prvi put učestvovati na ovom festivalu.

"Film u trajanju od 70 minuta sniman je protekle dvije godine, prateći priču o djeci iz BiH u Libiji koja traje već 17 godina, još od 1992. godine. Snimanje i postprodukcija završeni su ove godine u julu", kazao je Gegić.

Ovaj se dokumentarac fokusira na sudbinu hiljadu bosanske djece koja su 1992. godine s ratom zahvaćenih područja evakuirana u Libiju, te na njihov povratak u kamp Garabuli nakon 15 godina kada je uslijedio poziv libijskog lidera Moamera El-Gadafija.

Sva će se ostvarenja uvrštena u zvaničnu selekciju boriti za glavne nagrade - Zlatnu maslinu u pomenute tri kategorije.

Internacionalni televizijski festival u Baru bit će završen 30. oktobra.