{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava

Zaboravio si lozinku? Resetuj lozinku.


Unesite e-mail:


Međunarodna galerija portreta Tuzla dom stvaralaštva Ismeta Mujezinovića

F
FENA
28.5.2016. u 12:46
19
0
Međunarodna galerija portreta Tuzla dom stvaralaštva Ismeta Mujezinovića
19
Međunarodna galerija portreta (MGP) u Tuzli svojevrsni je muzej slikarstva, a u proteklih više od pet decenija, od 1964. godine kada je osnovana, stasala je u jednu od najvažnijih institucija kulture u BiH. Važno mjesto zauzimala je i u bivšoj Jugoslaviji kao Galerija jugoslavenskog portreta.
Osnivač ove jedinstvene galerije u BiH je najpoznatiji tuzlanski slikar Ismet Mujezinović, koji je u okviru nje živio i radio, te profesor Mevludin Ekmečić.

Međunarodna galerija portreta jedan je od najznačajnijih centara kulture na području Tuzlanskog kantona, jer se u njoj sjedinjuju slikarstvo, književnost i muzika.

Naime, pored izložbenog prostora sa slikama i izložbi, pod njenim okriljem organizuju se i promocije knjiga, koncerti te različite radionice, a ova institucija kulture je postala okupljalište svih generacija.

O historijatu Galerije, fundusu, stalnim postavkama, događajima koji se u njoj održavaju, te prednostima i nedostacima u razgovoru za Fenu govori direktor te institucije Dženan Jusufović.

"Galerija je prvobitno imala oko 50 djela, poklonjenih od najznačajnijih bh. autora, a danas njen fundus čini više od 5.000 umjetničkih djela najvažnijih slikara s područja bivše Jugoslavije", ističe Jusufović.

Tu je i Atelje "Ismet Mujezinović", jedinstven po tome što je u njemu živio i radio ovaj vrhunski slikar. Galerija i Atelje obuhvataju prostor od oko 1.500 metara kvadratnih.

Najvažnije mjesto u Galeriji zauzima upravo postavka Mujezinovićevih djela, a osim nje galerijsku kolekciju čine Opća zbirka, Kolekcija savremenog portreta, Internacionalna zbirka portreta, Legat Haima Pinte i Adele Behr- Vukić, a odnedavno i zbirka radova Vladimira Pintarića.

Dvije zbirke ove galerije pod zaštitom su države BiH - kompletna zbirka radova Ismeta Mujezinovića koju čine 2.084 djela, te zbirka Tito u djelima likovnih umjetnika, a u planu je da se pod zaštitu stavi i zbirka radova Adele Behr, prve akademske slikarke u BiH.

Po riječima Jusufovića, postavka posvećena Ismetu Mujezinoviću obuhvata cijeli period njegovog života i rada, od predstudentskih dana do posljednjih faza njegovog stvaralaštva.

U MGP se nalazi i Mujezinovićev rad s kojim je položio prijemni ispit na Likovnoj akademiji u Zagrebu 1925. godine, kao i njegov posljednji rad koji je nedovršen, te posljednji autoportret gdje je prikazan sa šalom oko vrata.

Jedinstvenost Galerije ogleda se u tome što je u okviru nje i Atelje "Ismet Mujezinović", u kojem je živio i radio ovaj umjetnik, dok je porodica njegovu kuću poklonila Gradu.

"U ateljeu su pokrenute likovne radionice, a osposobljen je i apartman u koji 2-3 puta godišnje dolaze umjetnici iz Evrope", pojašnjava Jusufović.

To je mjesto gdje se organizuju i koncerti, izložbe, promocije knjiga, a bašta ateljea u centru grada prigodno je mjesto za organizaciju i mnogih drugih događaja.

"S Gradom Tuzla 2013. smo podnijeli aplikaciju Komisiji za zaštitu nacionalnih spomenika BiH da se i Atelje i kuća Ismeta Mujezinovića proglasi nacionalnim spomenikom",kazao je on.

U Međunarodnoj galeriji portreta se kontinuirano održavaju kulturni događaji te će tako sljedeće sedmice početi festival arTZ za mlade, potom također festival za mlade Kaleidoskop koji organizuje Grad.

Posjete ovoj tuzlanskoj instituciji kulture su svakodnevne, posjećuju je građani, učenici, a ljeti i turisti.

"Određeni broj stalnih posjetilaca dolazi na izložbe i druge događaje, ali organizovanjem svakog novog projekta privučemo i nove ljubitelje umjetnosti", zaključuje direktor Galerije.

Od značajnih događaja izdvojio je festival Interbifep, koji se održava svake dvije godine.

MGP se bavi i izdavačkom djelatnošću, a ovu godinu će, kako je naveo Jusufović, obilježiti najesen predstavljanje monografije o prvom akademskom slikaru BiH Đorđu Mihajloviću, koju priprema saradnik Galerije Senad Begović.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: