Kultura
0

FOTO / Mastro Yanagisawa želi da Sarajevo bude njegova naredna adresa

Sarajevo-x.com
Glasoviti japanski maestro Toshio Yanagisawa i flautistica Yuki Saito sinoć su održali spektakularni koncert sa Sarajevskom filharmonijom u Narodnom pozorištu. Koncert je organiziran uz podršku ambasade Japana u BiH i pod pokroviteljstvom kompanije Japan Tobacco International.

Maestro Yanagisawa je dirigent koji je svoje znanje stečeno u Japanu nastavio usavršavati i u drugim dijelovima svijeta. Nakon drugog uspješnog gostovanja u Sarajevu, maestro Toshio Yanagisawa nije krio svoje impresije: “Večeras sam, na moje veliko zadovoljstvo, po drugi put sarađivao sa Sarajevskom filharmonijom. Muzičari su topli i emotivni što je uslov za uspostavljanje povezanosti između dirigenta i muzičara. Upravo ta povezanost je faktor dobre muzičke izvedbe. Inače jako volim Sarajevo i rado se vraćam u ovaj grad. Moram priznati da potajno sanjam da moja naredna adresa bude Sarajevo. Već krajem maja ponovo planiram posjetu ovom gradu, kada ću održati koncert sa svojom orkestrom 'The Chamber Orchestra of Balkan' kojeg sačinjavaju muzičari iz Sarajeva, Srbije, Kosova i Makedonije".

Posebnu notu koncertu dali su zvuci flaute poznate japanske flautistice Yuki Saito, koja se muzikom bavi od četvrte godine. Oduševljena dvoranom Narodnog pozorišta u Sarajevu izjavila je: “Uživam svirati u Sarajevu i dvorani Narodnog pozorišta koja je jako akustična. Narodno pozorište u Sarajevu me uvijek oduševi jer je drugačije od pozorišta u Japanu. Zrači historijskim elementima i upravo taj spoj prošlosti i sadašnjosti koji srećem u ovom pozorištu ispunjava me toplinom. Orkestar Sarajevske filharmonije je također jako ljubazan i zadovoljstvo je surađivati sa njim”.
Među prisutnim gostima Narodnog pozorišta tokom koncerta bio je ambasador Japana u BiH Futao Motai, uz čiju podršku je organizovan koncert. Zadovoljan ostvarenom suradnjom između Sarajevske filharmonije i japanskih umjetnika i postignutim muzičkim jedinstvom NJ.E. Motai istakao je “Maestro Toshio Yanagisawa i flautistica Yuki Saito priredili su večeras predivnu noć svim ljubiteljima klasične muzike. Ovi umjetnici su po drugi put u Sarajevu što je dalo dodatnu vrijednost njihovoj izvedbi u suradnji sa orkestrom Sarajevske filharmonije. Maestro je dinamično vodio orkestar, a flautistica je dala emotivnu notu večerašnjoj izvedbi. Nadam se da su u predivnom koncertu uživali predstavnici međunarodne zajednice u Sarajevu, ali i bh. građani. Ambasada Japana u BiH i u budućnosti planira podržati slične projekte, koji imaju za cilj povezivanje japanske i bh.umjetnosti”.
Sarajevska filharmonija je sa japanskim muzičarima sarajevskoj publici priredila veče za pamćenje uz izvedene kompozicija G. Rossini: Uvertira L’Italiana in Algeri, W.A. Mozart: Koncert za flautu i orkestar i L. van Beethoven: Simfonija no. 7.